Osvecenje Crkve U Jasenovom Polju

Novak Đoković u susret 21. dječijem saboru na Cetinju: Nosite radost i osmjeh kroz čitav život

Ime: 18.09.2020 Novak Djokovic Poruka djeci Crne Gore; Opis: Nosite radost i osmjeh kroz čitav život Tip: audio/mpeg

Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, uputio je danas poruku djeci Crne Gore kojom ih poziva da veselje, radost, osmjeh i bezbrižnost koju sada imaju, nose kroz čitav svoj život i da se i u teškim trenucima uvek vraćaju najvažnijim vrijednostima u životu – ljubavi, miru, spokoju, skladu i saosjećanju.

Prvi reket svijeta je ovu poruku uputio u susret 21. dječijem saboru, koji se tradicionalno održava na Cetinju početkom svake školske godine, a koji će se ove godine održati kada epidemiološke prilike u zemlji to budu dozvolile i u skladu sa okolnostima u kojima se nalazimo.

Đoković je uputio čestitke i zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori koja uprkos teškim uslovima i vanrednim okolnostima organizuje Dječiji sabor na kome učešće uzme oko 2.000 djece i omladine, ukazujući na određene životne vrijednosti koje su mu značile, i koje mu i dan-danas znače u njegovom ličnom i profesionalnom životu:

“Trudite se da živite što bolje i da sebi obezbjedite najbolji mogući život i sklad, mir u duši, a to ćete jedino postići, u onoj punoj mjeri u kojoj želite, ukoliko se brinete o drugima. Želio bih, takođe, da vam poručim da budete hrabri i odvažni, uprkos tome što ćete vjerovatno kroz život nailaziti na mnogo otpora i osuda ako ste drugačiji, a trebate da budete drugačiji i da težite da budete najbolja i najoriginalnija verzija sebe. Samo tako možete zapravo da ispunite neku svoju životnu misiju, jer smo svi različiti na svoj način.”

U dirljivoj poruci učesnike dječjeg sabranja Novak ohrabruje da slobodno maštaju i stvaraju svoj neki svijet, svoju neku realnost za koju smatraju da je najbolja i za njih i za sve ljude oko njih:

“Imajte na umu da niste sami, volite prirodu, razumite svijet u kojem živite jer samo na taj način možete da budete u potpunosti usklađeni i ispunjeni. Šta god izabrali da radite u životu profesionalno, ipak duša, srce i um trebaju da budu izbalansirani. U današnjem materijalnom trodimenzionalnom svijetu nas često podsjećaju kako trebamo da živimo iz glave, i sve je to u redu, ali sve ređe i ređe se ljudi podsjećaju na ono što je istinski najbitnije, a to je duh, duša, srce, ljubav i mir.

Nadam se da ću vas ovom prilikom inspirisati i podsjetiti i sebe na te jako značajne i važne poruke, koje se trudim da i sam zastupam svakodnevno. Volim vas puno i želim vam sve najbolje. Svako dobro! ”

Inače ovo nije prvo Novakovo obraćanje braći u Crnoj Gori, podsjećamo da je 6. marta ove godine podržao litije koje su se održavale širom Crne Gore zbog usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tada je na Tviteru uz fotografiju s jedne od litija ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici objavio poruku: “Pozdrav i podrška za bratski narod u Crnoj Gori”.

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta ujedno je veliki dobrotvor i ktitor naše Svete crkve. Učestvovao je u obnovi Crkve Svetog arhangela Mihaila u Jasenovom Polju kod Nikšića, u rodnom mjestu svojih predaka, i 2012. godine prisustvovao njenom osvećenju, kao i Crkve Svetog Atinogena u Vučijem Dolu, koja je osveštana na 140. godišnjicu čuvene bitke u kojoj su crnogorska vojska i hercegovački ustanici 1876. do nogu potukli tursku vojsku.

Vesna Dević