Крагујевац

Обележено 80 година од стрељања цивила у Крагујевцу

Молебаном и комеморативном манифестацијом “Велики школски час” у спомен-парку Шумарице обележено је 80 година од нацистичког масакра у Крагујевцу, у којем је убијено више хиљада недужних цивила, међу њима и више стотина ђака и наставника гимназије, известила је РТРС. Након помена страдалима, који је служио Епископ шумадијски Јован, венце на споменик стрељаним ђацима и наставницима положили су представници републичких и локалних власти, Војске Србије, верских заједница, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Сећање на страдање недужних цивила и многобројне деце је озваничено као државни празник Србије у децембру 2011. године када је Народна скупштина Републике Србије усвојила измене Закона о државним и другим празницима, да би први пут био званично обележен Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобра 2012. године у Крагујевцу у Спомен-парку Крагујевачки октобар.

Немачка “казнена експедиција” стрељала је 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, у знак одмазде, више хиљада српских цивила. Повод су били немачки губици у борбама са партизанским и четничким јединицама 16. октобра на путу Крагујевац – Горњи Милановац. Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена наредба генерала Франца Бемеа  од 10. октобра, којом се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног Немца и 50 за рањеног. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима а 21. октобра у Крагујевцу. Међу жртвама тог злочина били су и ђаци виших разреда гимназије (од петог до осмог). Према познатим подацима, убијене су 2794 особе, од тога 415 у селима а 2379 у Крагујевцу. Три године касније (1944.), на исти дан, Крагујевац је ослобођен.

Извор: РТРС; Радио Слово љубве