Predavanja O. Borisa Brajovića I Dušana Krcunovića 1

Обиљежен свјетски дан филозофије

Име: 19.11.2021-tonski zapis predavanja borisa- brajovica i dusana krcunovica; Опис: Обиљежен свјетски дан филозофије Тип: audio/mpeg

Поводом свјетског дана филозофије, Студијски програм за филозофију и Институт за филозофију, организовали су у четвртак 18. новембра 2021. на Филозофском факултету у Никшићу предавања: проф. др Бориса Брајовића и доц. др Душана Крцуновића.

Уводним словом, у име организатора, обратио се мр Дарко Благојевић са Студијског програма за филозофију, наводећи ријечи двојице великих умјетника: Жозе Сарамага и Асгара Фархадиа о утицају Платона на њихово стваралаштво.

Људима који се баве филозофијом, сматра Благојевић, је лако препознати Платонову савременост, међутим, врло је значајно када два велика умјетника као што су Сарамаго и Фархади препознају актуелност и савременост Платонове филозофије, а уједно у истој виде спас.

„Студијски програм за филозофију и ове године традиционално организује свјетски дан филозофије. Тим поводом смо у прилици да чујемо два инспиративна предавања уважених колега: професор Борис Брајовић на тему „Његовим стопама. Како би Платон данас поступао?“, а тема предавања професора Душана Крцуновића је „Платонова философија и проблеми савременог свијета“, навео је Дарко Благојевић.

Сенка Чоловић Шумић