Predavanje Vasilja Jovovica 1

Предавање о Светом Василију Острошком и манастиру Острогу одржао др Васиљ Јововић

Име: 15.05.2022-predavanje vasilja jovovica-niksic; Опис: Предавање о Светом Василију Острошком и манастиру Острогу одржао др Васиљ Јововић Тип: audio/mpeg

У суботу 14. маја 2022. године, у Градској кући у Никшићу, у организацији ЈУ Музеји и галерије Никшић, предавање на тему „Историјска личност Светог Василија Острошког у културно-просветни значај манастира Острог кроз вријеме“ одржао је историчар др Васиљ Јововић.

 

„Култ Светог Василија Острошког сагледавамо кроз низ сегмената: ословљавања у црквеним службама, житију и акатисту; хагиографском садржином; црквама посвећеним светитељу; мјесту гдје се налазе његове мошти – манастиру Острог; чувању његових моштију; иконама и фрескама посвећеним светитељу; ширење светитељевог култа код нас; поштовање и слављење светитеља код других народа; предметима везаним за култ светитеља. Кроз сагледавање ових сегмената у могућности смо да сагледамо изграђивање култа за живота светитеља, чудеса која су се јављала послије смрти и историјат његових моштију, што су углавном и главне одлике његовог култа“, рекао је Јововић, додавши да је један од најпоштованих светитеља у српској Цркви, живио строго и подвизавао се, дијелећи са народом страдања, те га је народ још за живота почео сматрати светим.

„Светитељеве мошти представљају „врхунски израз ритуала прослављања светих личности“, а брига о њима представља један од најбитнијих елемената култа. Василијево тијело пронађено је у гробу „цјелокупно и свето“, у прослављеном тијелу, жутом као восак и мирисном као босиљак“.

„Мошти Светог Василија Острошког су очуване у цјелини. Оне су пресвучене у нове свилене хаљине 1927. године од стране Митрополита црногорско-приморског Гаврила Дожића, захумско-рашког епископа Нектарија Круља, Епископа бококоторског Кирила Митровића, острошког архимандрита Леонтија Митровића и цетињског архимандрита Никифора Симоновића. Међутим, том приликом није састављен записник о стању прекривача и мошти“, навео је, поред осталог, Јововић.

Модератока вечери била је Марина Кораћ, руководилац у ЈУ Музеји и галерије Никшић, а догађај је уприличен у оквиру мајског програма Никшићке културне сцене.