Zeljko Calic

Оцу Жељку Ћалићу одређено задржавање до 72 сата

Име: 15. 06. izjava advokata Bojovica povodom hapsenja oca Zeljka Calica; Опис: Свештенику Жељку Ћалићу из Даниловграда након саслушања одређено је задржавање до 72 сата Тип: audio/mpeg

Свештенику Жељку Ћалићу из Даниловграда након саслушања у подгоричком Основном државном тужилаштву одређено је задржавање до 72 сата, због како се наводи у рјешењу “постојања основане сумње да је извршиио кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”.

Privodjenje“На ово рјешење уложићу жалбу о којој ће одлучивати истражни судија. У самом рјешењу као разлог за задржавање о. Жељка, наведен је могући утицај на следеће молебне и литије, с обзиром да отац није могао да исконтролише, као што је рекао у својој изјаву, тај фамоозни број од 200 људи, који је прописао НКТ”, казао је његов бранилац Радоје Бојовић.

Он је објаснио да је процјена тужитељке Јелене Протић да та наредба НКТ-а о броју окупљених до 200 људи, неће бити испоштована с обзиром да је Црква најавила да ће литије ићи сваке недјеље.

Адвокат Радоје Бојовић ће на ово рјешење поднијети жалбу јер су, како је казао, бројни примјери да се ове мјере селективно примјењују и да иако Устав предвиђа једнаку примјену закона према свима и свакоме, дискриминација је очигледна на штету епархија СПЦ у Црној Гори. Навео је да ће се у жалби такође позвати на одредбе Закона о кривичном поступку гдје сматра да не стоји ниједан од разлога предвиђених за даље задржавање.

PrijavaРекао је и да су, према његовом мишљењу, хапшења и овакаве одлуке покушај застрашивања и одвраћања од даљег организовања молебана и литија јер то некоме у овој држави смета.

У Тужилаштву је у току саслушање и о. Мирчете Шљиванчанина.

Свештеници Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин су синоћ лишени слободе након што су дали изјаве због литија која су одржане у Даниловграду у Подгорици, а за које су били наведени као организатори у захтјевима поднијетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања.

Током њиховог саслушања испред Тужилаштва се окупило више десетина грађана који пар минута нијесу дозволили да полицијско возило у коме се налазио о. Жељко крене ка Даниловграду.