Mar 2018 Okrugli Sto O Godisnjici Bitke Na Grahovcu 1

Okrugli sto povodom 160-godišnjice Bitke na Grahovcu

Okrugli sto povodom 160-godišnjice Bitke na Grahovcu

Ime: 11.03.2018 GRAHOVSKA BITKA OKRUGLI STO; Opis: Okrugli sto povodom 160-godišnjice Bitke na Grahovcu Tip: audio/mpeg

U organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke, Crkvene opštine Nikšić i Zavičajnog udruženja „Stara Hercegovina“ u Nikšiću je, u subotu 10. marta 2018, održan okrugli sto povodom obilježavanja 160-godišnjice bitke na Grahovcu.

Sabranje je blagoslovio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, pozdravljajući Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija, učesnike naučnog skupa i brojnu publiku, okupljenu u sali Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“.

On je kazao da je veoma je važan povod današnjeg sabranja – 160 godina od bitke na Grahovcu, bitke koja, po Vladikinim riječima, stoji u rangu najvećih bitaka koje je vodila crnogorska i hercegovačka vojska, rame uz rame sa bitkom na Martinićima, Krusima i, kasnije, bitke na Vučjem dolu, Fundini, Bukovoj Poljani. To je jedna velika epopeja u kojoj bitka na Grahovcu, poručio je Preosvećeni Episkop, zauzima važno i neizostavno mjesto.

„Ovaj naš skup na kojem će govoriti naši ugledni naučnici doživljavam kao pomen junacima, oslobodiocima, ratnicima koji su svoju krv prolili za vjeru pravoslavnu i oslobođenje svog otačastva. Lijepo je što imamo podignute svetinje na mnogim od tih pomenutih mjesta i ona malena crkva na Grahovcu, posvećena Spasovdanu, je podignuta kao spomen crkva, kao što smo u novije vrijeme podigli i znamenitu crkvu na Vučjem dolu, kao što je nikšićki Hram Svetog Vasilija Ostroškog, takođe, spomen crkva izginulim na hercegovačkom ratištu“, rekao je Njegovo Preosveštenstvo.

Bitka se odigrala na Spasovdan, Spasovdan u Crnoj Gori poslije te bitke, uvijek, je proslavljan sa pomenom junacima Grahovske bitke. To je ono što je, po Vladikinim riječima, najljepše – da se sjetimo tih znamenitih ličnosti.

Najava Za Okrugli Sto O Bitki Na Grahovcu„Grahovska bitka je proslavila kneza Danila Petrovića a posebno velikog vojvodu Mirka, koji je bio i glavnokomandujući na Grahovcu. Ono što je značajno, tu su Crnogorci i Hercegovci zajedno, bez ikakve podjele i dvoumljenja oko bilo čega, svoju krv prolivali kao naslednici Svetog kneza Lazara i kosovskih junaka. Znamenita i veličanstvena pobjeda na Grahovcu izliječila je, ublažila, koliko je bilo moguće, duboku kosovsku ranu i one rane koje je Crna Gora, ranije, dobila na Grahovu i one svježe rane kada su u Mostaru umoreni banjski prvaci, a među njima i sveštenik velikomučenik Krsto Koprivica. Dala je veliki zamah Crnoj Gori, Hercegovini i cijelom srpstvu u vjekovnoj ideji oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda o čemu je tako lijepo pjevao čestiti vojvoda Mirko, a posebno svijetli knjaz i kralj Nikola“, kazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije je svojim dolaskom na naučni skup upalio svijeću grahovskim junacima ovom prilikom povodom značajnog jubileja – 160-godišnjice slavne bitke na Grahovcu.

„Pomenu vladika da je Spasovdan od bitke na Grahovcu ostao zapamćen u Crnoj Gori do današnjeg dana, a svjedočanstvo toga je i ono veliko zvono iznad Cetinjskog manastira, koje je između dva rata, blagoslovom Mitropolita, potom i Patrijarha Gavrila Dožića, izmješteno gore na ono brdo. Svake godine na Spasovdan to zvono zvoni, upravo, u spomen bitke na Grahovcu“.

„Raduje me da imate ovaj okrugli sto, značajno je da ga organizuju Crkvena opština Nikšić, Udruženje Stara Hercegovina i Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva, u pravo vrijeme, dakle, povodom 160 godina od tog znamenitog događaja. U crkvi i na Cetinju, a vjerujem da to i Vladika radi, prirodno je, svake godine imamo parastos na Spasovdan i to traje 160 godina ne prekida se. Jedini događaj koji se toliko obilježava, među mnogim događajima u Crnoj Gori, jeste, upravo, bitka na Grahovcu“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije.

Pozdravnom riječju obratio se Ratko Krivokapić, predsjednik nikšićke Crkvene opštine.

O bici na Grahovcu, tokom naučnog skupa u Nikšiću, govorili su naši vrijedni djelatnici: akademik Zoran Lakić (Mjesto Bitke na Grahovcu u procesu oslobodilačke borbe Crne Gore), dr Vojislav Miljanić (Učešće Banjana i Grahovljana u Bici na Grahovcu 1858), mr Predrag Vukić (Djelimični spisak palih boraca narodne crnogorske vojske u Boju na Grahovcu), mr Katarina Todorović (Bitka na Grahovcu – međunarodni, nacionalni i državotvorni koncept), dr Vukić Ilinčić (Bilješke o Bici na Grahovcu u „Zapisima“), prof. dr Jelica Stojanović (Leksičko-semantički slojevi u Memoarima vojvode Anta Dakovića), doc. dr Budimir Aleksić (Pobjeda na Grahovcu 1858. u epskim pjesmama), dr Milena Martinović (Sudbina nekoliko otuđenih rukopisa Manastira Pive iz perioda oslobodilačkih ratova Crne Gore i Hercegovine, sredinom 19. vijeka), dr Vasilj Jovović (Pop Luka Jovović – istaknuti učesnik Grahovačke bitke), književnik Čedo Baćović (Bitka na Grahovcu 1858. u pričama i pjesmama), mr Rade Bulajić (Odjek Bitke na Grahovcu kod brdskih plemena) i mr Smilja Vlaović (Crkva na Grahovcu).

Referati učesnika biće objavljeni u posebnom Zborniku.

Na tonskom zapisu Okruglog stola blagodarimo koleginici Senki Čolović-Šumić iz Nikšića