Оливер Вархељи

Оливер Вархељи о хапшењу свештеника у Црној Гори: Наћи баланс између заштите здравља и поштовања права

Европска комисија очекује да ће црногорске власти наћи праву равнотежу између заштите јавног здравља и поштовања права на слободу окупљања и слободу вјероисповијести или увјерења, поручио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

У одговору на питање посланика Европског парламента Доминик Билд како ће Комисија осигурати да мјере за борбу против вируса корона остану у границама онога што је неопходно за борбу, а да не крше слободу вјероисповијести, Вархељи је казао да је владавина права једна од основних вриједности ЕУ и, као таква, пресудни елемент процеса приступања ЕУ. Нагласио је да према поглављу 23 (Правосуђе и основна права), Црна Гора мора, између осталог, испунити специфично мјерило везано за јачање ефикасне примјене и спровођења људских права и усклађивање свог правног оквира с правном тековином ЕУ и међународним стандардима о људским правима.

– Ово такође укључује ефикасну заштиту слободе окупљања и слободе вјероисповијести или увјерења истакао је Вархељи.

Рекао је да је ЕК упозната с притварањем православних свештеника и вјерника због наводног непоштовања ограничења која су уведена због пандемије Ковида 19.

– Комисија очекује да ће црногорске власти наћи праву равнотежу између заштите јавног здравља и поштовања наведених основних права нагласио је Вархељи.

Извор: Дан