Oliver Varhelji

Oliver Varhelji o hapšenju sveštenika u Crnoj Gori: Naći balans između zaštite zdravlja i poštovanja prava

Evropska komisija očekuje da će crnogorske vlasti naći pravu ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja prava na slobodu okupljanja i slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Dominik Bild kako će Komisija osigurati da mjere za borbu protiv virusa korona ostanu u granicama onoga što je neophodno za borbu, a da ne krše slobodu vjeroispovijesti, Varhelji je kazao da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i, kao takva, presudni element procesa pristupanja EU. Naglasio je da prema poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava), Crna Gora mora, između ostalog, ispuniti specifično mjerilo vezano za jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira s pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

– Ovo takođe uključuje efikasnu zaštitu slobode okupljanja i slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja istakao je Varhelji.

Rekao je da je EK upoznata s pritvaranjem pravoslavnih sveštenika i vjernika zbog navodnog nepoštovanja ograničenja koja su uvedena zbog pandemije Kovida 19.

– Komisija očekuje da će crnogorske vlasti naći pravu ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja navedenih osnovnih prava naglasio je Varhelji.

Izvor: Dan