Strahov Do Vladika Atanasije

Osveštan novopodignuti hram u Strahovom Dolu kod Pljevalja

Ime: 16.07.2019 Osvecenje crkve u Starhovom dolu kod Pljevalja Vladika Atanasije; Opis: Osveštan novopodignuti hram u Strahovom Dolu kod Pljevalja Tip: audio/mpeg

U nedelju 14. jula 2019. godine, na praznik Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana, u selu Strahov Do kod Pljevalja osveštan je novopodignuti hram posvećen ovim divnim ugodnicima Božjim. Osvećenje hrama je izvršio Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

Strahov DoNakon osvećenja i trokratnog ophoda sa svetim moštima oko hrama, služena je prva Sveta Arhijerejska Liturgija koju je služio Preosvećeni Episkop Atanasije uz sasluženje protojereja-stavrofora Milojka Drobnjaka sveštenika iz Pala rodom iz Potkovača, jeromonaha Zosima nastojatelja manastira u Đurđevića Tari i protođakona Nikole Perkovića. Za pevnicom odgovarao je hor Čajnička Krasnica iz Čajniča.

Vidno obradovan ljubavlju i trudom dobrih ljudi koji su pomogli da se ovaj hram u kratkom roku dovrši, osveti i preda vernim ljudima ovoga kraja na dobrobit svih, Episkop Atanasije je rekao: – Teško da ima veće radosti od one koja obuhvata čoveka kada završi i ispuni neko dobro delo. Čovek se dobru najviše raduje, istinskom radošću koja traje.

Nakon Liturgije Episkop Atanasije je prerezao slavski kolač i osveštao slavsko žito koje je pripremio domaćin ovogodišnje slave g. Obrad Ćeranić iz Strahovog Dola sa svojom porodicom.

Slavlje i radost zbog ovog velikog događaja nastavljena je zatim za trpezom ljubavi, a bilo je prisutno preko 400 bogočežnjivih duša. Pred svima njima Episkop Atanasije je pohvalio i nagradio najzaslužnije za ovo veličanstveno delo. Eparhijski orden Belog Anđela dobili su: g. Obrad Ćeranić iz Strahovog Dola, g. Željko Konatar iz Budve poreklom iz Bijelog Polja, g. Vladimir Drašković iz susednog sela Potkovač, i g. Goran i Žarko Nenezić iz Strahovog Dola. Svi članovi građevinskog odbora, njih preko 40, hor Čajnička Krasnica iz Čajniča, kao i još nekolicina dobrotvora, koji su, svako na svoj način i po svojim mogućnostima, pomogli da se ovo bogougodno delo privede kraju, dobili su Episkopske gramate priznanja.

U kulturno-umetničkom programu su učestvovali folklorne grupe, guslari, kulturno-umetnička društva, pevači. Narodno veselje je potrajalo dugo, uz pesmu, igru i druženje pored hrama Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana u Strahovom Dolu kod Pljevalja.