Беране

Отац Драган Ристић са четворицом свештеника беранског намјесништва саслушан данас у беранском суду

Име: 18.05.2020 O. Dragan Ristic; Опис: Отац Драган Ристић са четворицом свештеника беранског намјесништва саслушан данас у беранском суду Тип: audio/mpeg

Протојереј-ставрофор Драган Ристић са још четворицом сабраће свештеника нашао се данас пред Судом у Беранама због традиционалне Ђурђевданске литије у том граду, чија традиција траје већ 17 година од обнове ове Епархије и доласка Владике Јоаникије, у току које се према ријечима Тужилаштва “није поштовала прописана дистанца”.

Pocelo Saslusanje Beranskih SvestenikaОтац Драган каже за Радио “Светигора“ да тога дана уопште није било заказане литије већ да су свештеници изашли да окаде град и прочитају молитву против пандемије. Народ се окупио саоминицијативно, како је то чинио на Ђурђевдан уназад седамнаест година, како би примио благослов од својих свештеника.

Отац Драган каже да су данас осим њега данас изјаве дали још четворица свештеника: Миловановић Стефан, Цицмил Милош, протосинђел Евстатије (Драгојевић) сабрат манастира Ђурђеви Ступови и Вешовић Вуксан а да су у Суду били коректни према њима.

Велики број грађана Берана се окупио јутрос испред зграде Суда поручујући: Не дамо светиње, не дамо свештенике!

Отац Драган Ристић казао је да је литија која је за Ђурђевдан прошлa улицама Берана одржана у периоду неколико сати раније него је то претходих година управо како би избјегли масовна окупљања грађана и како би се испоштовале мјере сузбијања коронавируса које је прописало Национално координационо тијело за спречавање ширења заразних болести.