Berane

Otac Dragan Ristić sa četvoricom sveštenika beranskog namjesništva saslušan danas u beranskom sudu

Ime: 18.05.2020 O. Dragan Ristic; Opis: Otac Dragan Ristić sa četvoricom sveštenika beranskog namjesništva saslušan danas u beranskom sudu Tip: audio/mpeg

Protojerej-stavrofor Dragan Ristić sa još četvoricom sabraće sveštenika našao se danas pred Sudom u Beranama zbog tradicionalne Đurđevdanske litije u tom gradu, čija tradicija traje već 17 godina od obnove ove Eparhije i dolaska Vladike Joanikije, u toku koje se prema riječima Tužilaštva “nije poštovala propisana distanca”.

Pocelo Saslusanje Beranskih SvestenikaOtac Dragan kaže za Radio “Svetigora“ da toga dana uopšte nije bilo zakazane litije već da su sveštenici izašli da okade grad i pročitaju molitvu protiv pandemije. Narod se okupio saominicijativno, kako je to činio na Đurđevdan unazad sedamnaest godina, kako bi primio blagoslov od svojih sveštenika.

Otac Dragan kaže da su danas osim njega danas izjave dali još četvorica sveštenika: Milovanović Stefan, Cicmil Miloš, protosinđel Evstatije (Dragojević) sabrat manastira Đurđevi Stupovi i Vešović Vuksan a da su u Sudu bili korektni prema njima.

Veliki broj građana Berana se okupio jutros ispred zgrade Suda poručujući: Ne damo svetinje, ne damo sveštenike!

Otac Dragan Ristić kazao je da je litija koja je za Đurđevdan prošla ulicama Berana održana u periodu nekoliko sati ranije nego je to prethodih godina upravo kako bi izbjegli masovna okupljanja građana i kako bi se ispoštovale mjere suzbijanja koronavirusa koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.