Velika Hoca 1

Otac Miloš Vesin na spomeniku ubijenim Srbima u Velikoj Hoči: “Sabrale su nas 84 najblistavije svijeće u nezaboravu pamćenja u Hristu“

Ime: 18. 07. 2020 Otac Milos Vesin Velika Hoca; Opis: Sabrale su nas 84 najblistavije svijeće u nezaboravu pamćenja u Hristu Tip: audio/mpeg

Parastosom pred spomenikom u Velikoj Hoči kod Orahovca, na kome su ispisana imena osamdeset četvoro Srba ubijenih i kidnapovaniih u orahovačkoj opštini od 1998. do 2000. godine, 18. jula 2020. godine obilježena je 22 godišnjica od napada terorističke OVK na Srbe u orahovačkom kraju, kada je, za samo nekoliko dana kidnapovano stotinu Srba a ubijeno sedmoro.

Parastos su služili protojerej-stavrofor Miloš Vesin paroh južnočikaški profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertivilu, iguman manastira Zočište otac Stefan (Milenković), paroh velikohočanski otac Milenko, paroh orahovački otac Velja, otac Kirilo Dečanac i đakon Milan Stanojević iz Orahovca. 18. jula 2020. godine danas parastos nevino postradalim Srbima.

Parastosu su prisustvovali mještani Orahovca i Velike Hoče, pridržavajući se mjera zaštite od korona virusa.

Ispred udruženja kidnapovanih i nestalih ovoga kraja prisutnima se zahvalio Negovan Mavrić koji je kazao da je ovo spomen obiželjje živi zid kome ćemo se uvijek poklanjati. On je zahvalio sveštenstvu i vjernicima sabranim u Velikoj Hoči, a posebno ocu Milošu Vesinu koji je došao iz Čikaga.

U besjedi kojom se obratio okupljenim vjernicima otac Miloš Vesin je kazao da su nas na ovom mjestu sabrala osamdeset četiri imena, životne priče i najblistavije svijeće u jedinom mogućem nezaboravu koji je samo pamćenje u Hristu.

Stojimo pred osamdeset četiri žive voštanice, upaljene u periodu od 1998. do 2000. godine, kada je srpski narod na ovim prostorima ponovo bio na svojoj golgoti. Nemojmo zaboraviti da smo Crkva tek onda kada smo na Krstu jer sa krsta se ne silazi, sa krsta nas skidaju. A jednom je Neko drugi i u naše ime napravio takav izbor, ostavivši u nama duhovni kod koji povezuje nas, koji danas jesmo u vremenu i prostoru sa onima koji su danas pred prestolom Božijim, među kojima su i ove osamdeset četiri srpske žrtve. Među ovim imenima vidim i dedu i oca, i sina i unuka iz mnogih porodica ovdje. Vidim ono što je trebalo da bude snaga, uthjeha i okosnica srpske budućnosti ovdje. Koliko god da je praznina u svima vama, isto toliko treba da znate su oni obogatili nebeske prostore jer pred Gospodom niko nije mrtav, pred Bogom su svi živi. Mi, koji ovdje stojimo, tu smo zahvaljujući njihovim žrtvama a vjerujem i njihovim molitvama“- kazao je, između ostalog otac Miloš Vesin pred spomenikom stradalim Srbima u velikoj Hoči.

Na današnji dan, 1998. godine, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova su na području opštine Orahovac izvršili masovno kidnapovanje i egzekuciju Srba i Roma.
Samo tokom jula meseca 1998. godine, u ovoj opštini je ubijeno 47, a u logore takozvane OVK je odvedeno više od 100 ljudi. Kidnapovanje, ubistva i paljenje srpskih i romskih kuća je nastavljeno i kasnije, tako da je iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište, proterano kompletno srpsko stanovništvo. Mnogi meštani ovog kraja, srpske i romske nacionalnosti se i dalje vode kao nestali. Samo iz sela Retimlje je u jednom danu oteto 14 muškoh članova porodice Kostić.

Iste godine, iz manastira Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, koji datira iz 11. Veka, kidnapovano je šest monaha, koji su kasnije posle intervencije OEBS-a i Međunarodnog crvenog krsta pušteni.

Dragici Mavrić je oteta cijela porodica – sedamnaestoro članova.

U Orahovcu i okolnim selima živelo je preko pet hiljada Srba. Danas ih ima manje od hiljadu.

Protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin iz Čikaga, održaće u nedjelju 19. jula tribinu pod nazivom „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“. Tribina će početi u 18 časova u Velikoj sali Doma kulture u Gračanici.

Otac Miloš će odgovarati i na pitanja na čemu se zasniva realni optimizam Kosova i kosovskog pitanja i u kakvim odnosima je takav pristup sa savremenim trenutkom, kao i gde je Kosovo u životu dijaspore.

Iz Doma kulture Gračanica, podsećaju da će zbog pogoršane epidemiološke situacije, predavanje biti održano bez prisustva publike, ali da će ceo program publika moći da prati uživo i da postavlja pitanja preko Fejsbuk stranice Doma kulture.

Slobodanka Grdinić

Na tonskom zapisu besjede i svog razgovora sa ocem Milošem kao i fotografijama blagodarimo Oliveri Radić