Otac Nikola Pejović

Otac Nikola Pejović: SPC i vjernici dobijaju ono što su drugi dobili prije deceniju

Izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i Temeljnim ugovorom Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom čuva se u potpunosti Ustavom zagarantovana i obavezujuća odvojenost crkve od države, a SPC i njeni vjernici dobijaju ono što su vjernici ostalih vjerskih zajednica dobili prije deset godina – ni manje, ni više od toga, kazao je danas u izjavi dostavljenoj “Vijestima” protojerej Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radio Svetigore.

Otac Nikola je “Vijestima” kazao da isti pojedinci koji se kriju iza nekoliko organizacija, stvaraju medijsku halabuku zasnovanu na strahu i paranoji kada god se u javnosti pojavi bilo koja informacija u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Time se još jednom potvrdilo da je namjera i cilj prethodnog režima bila da se na najbrutalniji način obračuna sa najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori. Prošlo je više od pola godine kada je narod, hvala Bogu, osujetio tu namjeru i spasio čast i obraz ne samo svoj, već i onih koju bezumno istrajavaju i dalje u namjeri da se miješaju u kanonsko ustrojstvo, poredak i organizaciju eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, ističe podgorički paroh.

Stava je da se svaki istinski patriota, kome je stalo do dobra u Crnoj Gori, do njenog napretka i bolje budućnosti, obradovao i novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i temeljnim ugovorom Vlade i Srpske pravoslavne crkve”.

“Poslednje tri decenije Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nose teret optužbi da smo izdajnici, okupatori i uzurpatori koji se nalaze van zakona i pravnog poretka Crne Gore. Ova grupa pojedinaca ponavljala je, ničim dokazanu tezu da smo iznad i protiv Crne Gore. Međutim, zrelost, mudrost i dostojanstvo našeg naroda iskazana kroz veličanstvene litije, jednom za svagda su pokazale i domaćoj i svjetskoj javnosti kako se na pravi način voli i brani svoja Crkva, svoja istorija, tradicija i kultura i kako se voli Crna Gora”, kazao je prota Pejović.

Dodao je da iz dana u dan postaje sve jasnije, “da se pod vidom patriotizma, odbrane države i njenih tekovina, pod izgovorom multikulturalnosti, sekularizma, građanstva i evropejstva, zapravo skrivaju ogromne finansijske apanaže i privilegije tih istih pojedinaca koji vole Crnu Goru samo onda kada je bezdušno pljačkaju, zadužuju i krčme”.

“Novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i temeljnim ugovorom čuva se u potpunosti ustavom zagarantovana i obavezujuća odvojenost Crkve i Države, a Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici dobijaju ono što su vjernici ostalih vjerskih zajednica dobili prije deset godina. Ni manje, ni više od toga. Ako im je zaista do vrijednosti za koje se zalažu treba što prije da prestanu sa ovakvim izjavama kojima se manipuliše sa nacionalnim i vjerskim osjećanjima građana sijući mržnju i produbljujući podjele među braćom, prijateljima i kumovima. Kada se poštuju zakon i Ustav jedne države, ne može biti niko ugrožen”, poručio protojerej Nikola Pejović.