Отац Никола Пејовић

Отац Никола Пејовић: Вељовић саопштава неистине, шири панику и безбједносну и здраствену

“Ако је неко имао дилему о снази достојанствених, мирних, молитвених литија у Црној Гори онда је то данас постало јасно. Изјава господина Вељовића са координисаном акцијом специјалних антитерористичких јединица на приморју које су кренуле да скрнаве светиње су нови, можда и последњи покушај да се оне спријече”, казао је протојереј Никола Пејовић “Вијестима” коментаришући данашњу изајаву Веселина Вељовића, директора Управе полиције, “да се у само једном кластеру са литије коронавирусом инфицирало око 70 особа”.

Парох подгорички је казао да Вељовић шири безбједносну и здравствену панику и запитао се коме је у интересу да директор полиције не говори истину.

Вељовић је данас рекао да полиција неће дозволити јавна окупљања којима се крше мјере Националног координационог тијела, да ће процесуирати свако одговорно лице у случајевима непоштовања закона и угрожавања здравља грађана Црне Горе те да се “у само једном кластеру са литије коронавирусом инфицирало око 70 особа”.

“Литије су обустављене прије појаве корона – вируса у ЦГ, па се питамо којим истражним поступком је Вељовић уврдио тзв. кластер на литији? Цијело вријеме смо били убијеђени да о кластерима и обољелима ми, грађани Црне Горе, сазнајемо од надлежних здравствених институција а не од директора полиције”, казао је свештеник Никола Пејовић.

Он је рекао да “неосновано и са позиције за коју није надлежан, господин Вељовић шири панику и безбједносну и здраствену, саопштавајући ноторну неистину”:

“Подаци које је изнио немају утемељење у званичним подацима које су грађани добили од НКТ. А на основу њих, од Световасилијевске литије у Никшићу до данас немамо нових случајева заражених коронавирусом. Заједно са НВО Акцијом за људска права и Институтом Алтернатива, али и са свом домаћом и међународном јавношћу, питамо се да ли је селективна правда постала неписани устав за ову власт и самог Вељовића? Питамо се и зашто се Вељовић оваквим или сличним саопштењем није огласио уочи прославе државног празника или недавног грађанског протеста у центру Подгорице – када су, очигледно, прекршене мјере на јавним окупљањима грађана, а које су биле веома строжије него што је данас случај?”

“Ово не говорим из позиције да нам сметају прославе и протести, већ због очигледне злоупотребе здравствених мјера и недостатку јасних принципа”, рекао је за “Вијести” протојереј Никола Пејовић и закључио:

“Коначно, најављене литије су препознате као споменик достојанственог држања њених учесника. Манифестација мира, љубави и одговорног понашања. И поред опструкција Литије ће се одржавати уз поштовање свих предвиђених мјера, не кршећи их ништа више у односу на поменуте догађаје.”