Otac Nikola Pejović

Otac Nikola Pejović: Veljović saopštava neistine, širi paniku i bezbjednosnu i zdrastvenu

“Ako je neko imao dilemu o snazi dostojanstvenih, mirnih, molitvenih litija u Crnoj Gori onda je to danas postalo jasno. Izjava gospodina Veljovića sa koordinisanom akcijom specijalnih antiterorističkih jedinica na primorju koje su krenule da skrnave svetinje su novi, možda i poslednji pokušaj da se one spriječe”, kazao je protojerej Nikola Pejović “Vijestima” komentarišući današnju izajavu Veselina Veljovića, direktora Uprave policije, “da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba”.

Paroh podgorički je kazao da Veljović širi bezbjednosnu i zdravstvenu paniku i zapitao se kome je u interesu da direktor policije ne govori istinu.

Veljović je danas rekao da policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, da će procesuirati svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore te da se “u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba”.

“Litije su obustavljene prije pojave korona – virusa u CG, pa se pitamo kojim istražnim postupkom je Veljović uvrdio tzv. klaster na litiji? Cijelo vrijeme smo bili ubijeđeni da o klasterima i oboljelima mi, građani Crne Gore, saznajemo od nadležnih zdravstvenih institucija a ne od direktora policije”, kazao je sveštenik Nikola Pejović.

On je rekao da “neosnovano i sa pozicije za koju nije nadležan, gospodin Veljović širi paniku i bezbjednosnu i zdrastvenu, saopštavajući notornu neistinu”:

“Podaci koje je iznio nemaju utemeljenje u zvaničnim podacima koje su građani dobili od NKT. A na osnovu njih, od Svetovasilijevske litije u Nikšiću do danas nemamo novih slučajeva zaraženih koronavirusom. Zajedno sa NVO Akcijom za ljudska prava i Institutom Alternativa, ali i sa svom domaćom i međunarodnom javnošću, pitamo se da li je selektivna pravda postala nepisani ustav za ovu vlast i samog Veljovića? Pitamo se i zašto se Veljović ovakvim ili sličnim saopštenjem nije oglasio uoči proslave državnog praznika ili nedavnog građanskog protesta u centru Podgorice – kada su, očigledno, prekršene mjere na javnim okupljanjima građana, a koje su bile veoma strožije nego što je danas slučaj?”

“Ovo ne govorim iz pozicije da nam smetaju proslave i protesti, već zbog očigledne zloupotrebe zdravstvenih mjera i nedostatku jasnih principa”, rekao je za “Vijesti” protojerej Nikola Pejović i zaključio:

“Konačno, najavljene litije su prepoznate kao spomenik dostojanstvenog držanja njenih učesnika. Manifestacija mira, ljubavi i odgovornog ponašanja. I pored opstrukcija Litije će se održavati uz poštovanje svih predviđenih mjera, ne kršeći ih ništa više u odnosu na pomenute događaje.”