Otac Sava Janjic

Arhimandrit Sava (Janjić) Iguman manastira Visoko Dečani

Otac Sava (Janjić): Martovski pogrom ne smije da nas ispunjava mržnjom već težnjom da obnovimo naš svetolazarevski zavjet. Naš narod mora da ostane na svojoj kosmetskoj zemlji kao svoj na svome

Ime: 17.03.2018 O. SAVA JANJIC; Opis: Otac Sava janjić-Sjećanje se martovsi pogrom Tip: audio/mpeg

“Sjećajući se martovskog pogroma mi treba da obnovimo naš svetolazarevski zavjet, da ostanemo ovdje kao svoj na svome. Da se mi ne odričemo našeg Kosova i Metohije, to je ono što je najvažnije i na šta 17. mart treba da nas podsjeća“- kaže Arhimandrit Sava (Janjić) Iguman manastira Visoko Dečani, jedan od čuvara dečanskog i kosmetskog kandila vjere pravoslavne.

Otac Sava kaže da će oni koji su odgovorni za martovski pogrom odgovarati, ako ne pred sudovima ovoga svijeta, onda sigurno pred sudom Božjim i pred svojom savješću.

“Oni koji su to radili, kao i oni koji su to dopustili zasigurno ne mogu ostati mirni. Plač i tuga, polomljeni krstovi i svetinje sigurno će ih uvijek opominjati na to šta su ovdje napravili i šta su dopustili da se dogodi“- kaže otac Sava.

Dečanski iguman podsjeća da je Priština danas grad bez srpskog stanovništva, ostalo je samo 35 staraca. U velikim gradovima južno od Ibra gotovo da nema Srba, ali ohrabrujuće je to da je našim enklavama, koje su bile izlovane i sada su to opštine, natalitet  čak i veći nego na prostorima centralne Srbije