Gazimestan 2

Parastos kosovskim junacima služen na Gazimestanu: “Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore”

Ime: 28.06.2020-Vidovdan-Gracanica ceo izvjestaj; Opis: Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore Tip: audio/mpeg

Preosvećena Gospoda episkopi Raško-prizrenski i kosovsko-metihijski Teodosije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije služili su parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima i ispred spomenika na Gazimestanu gdje su vidovdansko sabranje obilježile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.

Gazimestan

“Nekada smo se borili ovde sa Turcima osvajačima, sada imamo jednu drugu borbu. Ima mnogo onih koji bi željeli da ne budemo na ovim prostorima, ali nećemo se dati, nećemo se predati i istrajaćemo, ne toliko svojim silama i snagom, koliko Božijom silom i našom vjerom“- rekao je okupljenima Vladika Teodosije i dodao da ima dobre vijesti po pitanju svog zdravlja jer su mu tokom jutra stigli negativni rezultati sa testa na kovid-19.

Episkop Atanasije pozvao je vernike da i u narednim godinama dolaze ovde “sa nadom u Vaskrsenje”.

“Da istrajemo, da izdržimo. Mi smo narod, kako je rekao veliki pesnik Dučić, sa velikom duhovnom rezervom. Mi možemo mnogo da trpimo i mnogo da izdržimo. Tako smo prolazili kroz istoriju i vasrksavali”, kazao je vladika Atanasije čiji su govor okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Na Gazimestanu se okupilo oko dvije hiljade vjernika koji pristigli iz različitih krajeva Kosova i centralne Srbije. Među sabranima su bili i prof. dr Miloš Ković i Feđa Dimović član grupe ,,Beogradski sindikat“.

Istaknuti su brojni transpareni, ali je najupečatljiviji “Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore”.

Prethodno je u manastiru Gračanica Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije uz sasluženje oca Mihajla, igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, oca Ilariona, igumana manastira Draganac, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

“Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih”, poručio je vladika Atanasije u liturgijskoj besjedi vernicima, čestitajući im današnji praznik.

“Niko nam Kosovo ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara., zaključio je vladika Atanasije.

Slavski kolač u ime Doma kulture Gračanica prinio je direktor ove ustanove književnik i novinar Živojin Rakočević.

Nakon Liturgije, Arhimandrit Ilarion (Lupulović) iguman manastira Draganaca je, u ime Eparhije raško-prizrenske majkama sa četvoro i više dece tradicionalno uručio orden Majka devet Jugovića. Ove godine, podeljena su dva zlatna ordena i čak 14 srebrnih.
Sanja Aritonović, majka šest devojčica, nagrađena je zlatnim ordenom: “Osećam se presrećno i ponosno. Pravi je blagoslov imati ovakvu decu.”

Na tonskom zpisu besjeda blagodarimo Oliveri Radić novinaru i profesoru iz Orahovca.

Slobodanka Grdinić