Patrijarh Gavrilo

Патријарх Гаврило Дожић – витез православља

“Патријарх Гаврило је одиграо значајну улогу у уједињењу Црне Горе и Србије, састрадавао је својим народом и тако послужио Богу и роду своме”, истакао је монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске у документарном филму “Век уједињења – Патријарх Гаврило”, чији је аутор Сава Самарџић, у продукцији ТВ Храм. Поред монаха Павла сабрата стањевићке светиње, о Патријарху Гаврилу Дожићу говорили су протојереј- ставрофор др Александар Д. Средојевић и мср Растко Ломпар.

У сусрет молитвеном спомену 70 година од упокојења Партијарха Гаврила (+ 7. мај 1950), који ће бити одржан на Велику Госпојину у Манастиру Морача, објављујемо документарни филм “Век уједињења – Патријарх Гаврило” посвећен овом великом сину српског народа и духовном витезу, који је рођен у Доњим Врујцима у Морачи, 1881. године.

Послије Призренске богословије, завршио је Богословски факултет у Атини са звањем доктора теологије. Био је секретар манастира Хиландар а архијерејску службу отпочео је 1911. са титулом Митрополита рашко-призренског, хиротонисан у Цариграду. Митрополит Пећки био је од 1913. до 1920. када је изабран за Митрополита црногорско-приморског. За патријарха српског изабран је фебруара мјесеца 1938. и устоличен у Београду. Био је страдалник од аустроугарске војске, утамничен 1915-1918. и Хитлеров заробљеник 1941-1945. до логора Дахау. Читав живот и сву снагу од Бога му даровану, уложио је у духовну мисију и борбу за ослобођење и уједињење српског народа. Живот је окончао, прије времена, измучен страдањима у току ратова и поготово у бризи за спасавање мученичких остатака српске цркве и свештенства послије Другог свјетског рата. Сахрањен је у Саборној цркви у Београду.

Патријарх Гаврило је одиграо значајну улогу у уједињењу Црне Горе и Србије, састрадавао је својим народом и тако послужио Богу и роду своме, истакао је монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске у документарном филму “Век уједињења – патријарх Гаврило”, чији је аутор Сава Самарџић, у продукцији ТВ Храм. Поред монаха Павла сабрата стањевићке светиње, о патријарху Гаврилу Дожићу говорили су протопрезвитер др Александар Средојевић и мср Растко Ломпар.