Patrijarh Gavrilo

Patrijarh Gavrilo Dožić – vitez pravoslavlja

“Patrijarh Gavrilo je odigrao značajnu ulogu u ujedinjenju Crne Gore i Srbije, sastradavao je svojim narodom i tako poslužio Bogu i rodu svome”, istakao je monah dr Pavle Kondić, upravnik Arhiva Mitropolije crnogorsko-primorske u dokumentarnom filmu “Vek ujedinjenja – Patrijarh Gavrilo”, čiji je autor Sava Samardžić, u produkciji TV Hram. Pored monaha Pavla sabrata stanjevićke svetinje, o Patrijarhu Gavrilu Dožiću govorili su protojerej- stavrofor dr Aleksandar D. Sredojević i msr Rastko Lompar.

U susret molitvenom spomenu 70 godina od upokojenja Partijarha Gavrila (+ 7. maj 1950), koji će biti održan na Veliku Gospojinu u Manastiru Morača, objavljujemo dokumentarni film “Vek ujedinjenja – Patrijarh Gavrilo” posvećen ovom velikom sinu srpskog naroda i duhovnom vitezu, koji je rođen u Donjim Vrujcima u Morači, 1881. godine.

Poslije Prizrenske bogoslovije, završio je Bogoslovski fakultet u Atini sa zvanjem doktora teologije. Bio je sekretar manastira Hilandar a arhijerejsku službu otpočeo je 1911. sa titulom Mitropolita raško-prizrenskog, hirotonisan u Carigradu. Mitropolit Pećki bio je od 1913. do 1920. kada je izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog. Za patrijarha srpskog izabran je februara mjeseca 1938. i ustoličen u Beogradu. Bio je stradalnik od austrougarske vojske, utamničen 1915-1918. i Hitlerov zarobljenik 1941-1945. do logora Dahau. Čitav život i svu snagu od Boga mu darovanu, uložio je u duhovnu misiju i borbu za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Život je okončao, prije vremena, izmučen stradanjima u toku ratova i pogotovo u brizi za spasavanje mučeničkih ostataka srpske crkve i sveštenstva poslije Drugog svjetskog rata. Sahranjen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh Gavrilo je odigrao značajnu ulogu u ujedinjenju Crne Gore i Srbije, sastradavao je svojim narodom i tako poslužio Bogu i rodu svome, istakao je monah dr Pavle Kondić, upravnik Arhiva Mitropolije crnogorsko-primorske u dokumentarnom filmu “Vek ujedinjenja – patrijarh Gavrilo”, čiji je autor Sava Samardžić, u produkciji TV Hram. Pored monaha Pavla sabrata stanjevićke svetinje, o patrijarhu Gavrilu Dožiću govorili su protoprezviter dr Aleksandar Sredojević i msr Rastko Lompar.