Arhijererjska Liturgija Na Praznik Bogorodice Trojerucice

Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице прослављен у Ђурђевим Ступовима

Име: 25. 07. 2020 Vladika Joanikije Stupovi; Опис: Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице прослављен у Ђурђевим Ступовима Тип: audio/mpeg

Велики и дивни празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице молитвено је прослављен у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима. Свету Архијерејску Литургију крај њене вјерне копије која се, налази у овој светој обитељи, служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљснско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством и монаштвом.

Jul 2020 Arhijererjska Liturgija Na Praznik Bogorodice Trojerucice U Djurdjevim Stupovima 5Архипастирском бесједом сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, рекавши да православни народи милост Пресвете Богородице величају преко Њене иконе Тројеручице. Велики је број икона Пресвете Богородице које су чудотворне, неколико њих су веома познате, а међу њима, по Владикиним ријечима, посебно, се истиче Икона Пресвете Богородице Тројеручице хиландарске.

Некад је била у Дамаску, светом граду зато што је то град многих светиња, град гдје се крстио Свети апостол Павле, град великих хришћанских знамења. Касније је пренесена у велику и славну монашку обитељ Светог Саве Освећеног и тамо је дочекала нашег Светог Саву који је добио, захваљујући доброчинству које је показао према том манастиру, али и по древним пророштвима. Добио је велике светиње на дар из тог манастира – Икону Богородице Тројеручице, Икону Богородице Млекопитатељнице, такође чудотворну икону и жезал Светог Саве Освећеног“, подсјетио је Његово Преосвештенство.