Arhijererjska Liturgija Na Praznik Bogorodice Trojerucice

Praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice proslavljen u Đurđevim Stupovima

Ime: 25. 07. 2020 Vladika Joanikije Stupovi; Opis: Praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice proslavljen u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

Veliki i divni praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice molitveno je proslavljen u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevim Stupovima. Svetu Arhijerejsku Liturgiju kraj njene vjerne kopije koja se, nalazi u ovoj svetoj obitelji, služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljsnsko-nikšićki G. Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom.

Jul 2020 Arhijererjska Liturgija Na Praznik Bogorodice Trojerucice U Djurdjevim Stupovima 5Arhipastirskom besjedom sabranima se obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, rekavši da pravoslavni narodi milost Presvete Bogorodice veličaju preko Njene ikone Trojeručice. Veliki je broj ikona Presvete Bogorodice koje su čudotvorne, nekoliko njih su veoma poznate, a među njima, po Vladikinim riječima, posebno, se ističe Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice hilandarske.

Nekad je bila u Damasku, svetom gradu zato što je to grad mnogih svetinja, grad gdje se krstio Sveti apostol Pavle, grad velikih hrišćanskih znamenja. Kasnije je prenesena u veliku i slavnu monašku obitelj Svetog Save Osvećenog i tamo je dočekala našeg Svetog Savu koji je dobio, zahvaljujući dobročinstvu koje je pokazao prema tom manastiru, ali i po drevnim proroštvima. Dobio je velike svetinje na dar iz tog manastira – Ikonu Bogorodice Trojeručice, Ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice, takođe čudotvornu ikonu i žezal Svetog Save Osvećenog“, podsjetio je Njegovo Preosveštenstvo.