Слава ПБФ

Патријарх Иринеј богослужио поводом славе ПБФ

Име: 09. 10. 2020. PATRIJARH IRINEJ; Опис: Патријарх Иринеј богослужио поводом славе ПБФ Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 9. октобра 2020. на празник Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, Свету Литургију на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, поводом славе студената ове високошколске установе, известио је за Радио Слово љубве наш сарадник, г. Николај Сапсај.

Поглавар СПЦ је преломио славски колач са деканом ПБФ-а свештеником проф. др Зораном Ранковићем, другим служашчим, као и са студентима ове угледне институције.

Његова Светост г. Иринеј је у беседи истакао да је Православни богословски факултет у Београду “највиша Црквена установа – била – и као таква ће и – остати”. Патријарх је казао: “Ова установа је највиша богословска установа наше Цркве која припрема наше свештенике и епископе за будућу службу у Цркви. Ми смо захвални држави која је прихватила да финансира ову богословску установу, али она остаје у Цркви и под Црквом. По благослову Цркве долазе овде за предаваче, по благослову Цркве се уписују овде млади нараштаји да студирају, да се упознају са Речи Божјом. Према томе, она јесте и остаје, у главном, установа под Црквом Христовом”.

Патријарх Иринеј је беседио о светим апостолима, подсетивши да нам је преко Апостола Јевана Богослова остало дивно Јеванђеље кроз које су нам откривене многе тајне јер је Дух Свети преко овог апостола Љубави откривао Истине о свету и нама.

Његова Светост је честитао славу декану, професорима и студентима којима је пожелео успех и да у њима, и у свима, “буде љубав светих апостола”, да љубав према Богу усмере и према онима које је Бог највише волео – “а то је човек”, те да ту љубав усмере према ближњима, “и чак према непријатељима – то су речи Божје, то друге вере нису у стању да чине, то само могу да чине хришћани – они снагом те љубави према Богу воле све ближње”, казао је Патријарх.

Снимак и фото: Николај Сапсај

Извор: Радио Слово љубве