Mlaka

Hram Svetog proroka Ilije

Patrijarh Irinej u Mlaki: Ovo je Sveta zemlja natopljena krvlju Svetih mučenika jasenovačkih

Ime: 22.04. IZVJESTAJ IZ MLAKE; Opis: Osveštan obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka Tip: audio/mpeg

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je u nedjelju 22. aprila 2018. godine, na dan proboja Jasenovačkih logoraša, obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka, u opštini Jasenovac.

Svjatejšem Patrijarhu Irineju sasluživali su Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, visokopreovećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, preosvećena gospoda episkopi umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, pakračko-slavonski Jovan i bihaćko-petrovački Sergije uz sasluženje sveštenstva i uz molitveno učešće vjernog naroda.

U besjedi je Patrijarh Irinej poručio da srpski narod ne smije zaboraviti svoje žrtve, među kojima je više od 20.000 ubijene djece u Mlaki i ustaškom sistemu logora Jasenovac, ali da hrišćanski narod mora praštati.

-,,Ovdje su ubijani najneviniji – djeca. Ovo je sveta zemlja natopljena krvlju Svetih mučenika jasenovačkih” – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je istakao da je za srpski narod važno što je hram u Mlaki vaskrsao.

,, Zato se Srbi sa ovog područja trebaju vratiti na Svetu zemlju i svoja vjekovna ognjišta – dodao je Patrijarh.

On je podsjetio da su u 20. vijeku, vremenu nauke i razvoja, stradali Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti iz drugih naroda, a na najsvirepiji način su ubijana djeca i žene.

,, Možemo samo zamisliti kako je bilo kada izmučena djeca prizivaju roditelje, a bezdušni čovjek im sječe glave, vadi oči i muči ih” – kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je naglasio da će Bog suditi onima koji su počinili zvjersva.

Molitvenom sjećanju na obilježavanje 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša i osvećenju hrama prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.Molitvenom sjećanju prisustvovao je i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Milenko Ristić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, te veliki broj vjernika.

Mlaka