Patrijarh Porfirije Plavi horizonti

Patrijarh Porfirije: „Bog je neprestano sa nama, ali često nismo svesni te činjenice“

Ime: 15.05.2021 Patrijarh Plavi horizonti; Opis: Bog je neprestano sa nama, ali često nismo svesni te činjenice Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju povodom hramovne slave Sv. Atanasija Velikog u hramu posvećenom ovom svetitelju u beogradskom naselju Plavi horizonti. Patrijarhu Porfiriju sasluživali su arhijerejski namesnik zemunski protojerej – stavrofor Božo Bakajlić, protojereji Miloš Stojanović i Vladan Simić, jeromonah Sava (Bundalo), đakon prof. dr Dragan Radić i prof. Bogoslovije đakon Radomir Vrućinić.

Sv. Atanasije Veliki je onaj svetitelj koji je izrekao rečenicu: „Da je Bog došao u osvaj svet. Da je Bog postao čovek, kako bi čovek postao bog“, rekao je Patrijarh Porfirije na početku svoje besede poučavajući o dogmatskoj istini Hristovog ovaploćenja. „Rekavši to, znao je dobro hrišćansku veru. Znao je dobro Pravoslavnu veru. Znao je da je Bog nestvoren, bespočetan, da Boga niko nikad nije video, da Boga svojim umom ne možemo poznati“, nastavio je Patrijarh Porfirije ukazujući da: „kada je Sv. Atanasije rekao da čovek treba da postane bog, znao je da to nikako ne znači da čovek može postati bog po svojoj prirodi. Nego da čovek svojim načinom života, ukoliko je taj način života Jevanđeljski, ukoliko je to život koji se trudi da koliko je god to moguće primeni u svom životu zapovesti Božije, da onda čovek postaje sposoban da učestvuje u punoći, u svemu onome što nam Bog daruje“.

„Bog čitavog sebe daruje ljudima. Bog je neprestano sa nama, ali nažalost, mi često, čak i onda kada smo u Crkvi nismo svesni te činjenice“, rekao je Patrijarh Porfirije istakavši da: „ne osvećamo, ne prepoznajemo da je Bog sa nama. Štaviše, ako nemamo neke probleme, ako nemamo iskušenja onda na Boga zaboravljamo. A ponekad idemo toliko daleko da zaboravljamo i to da smo zaboravili na Njega“.

Sv. Atanasije Veliki je od najranije mladosti svoje misli, svoje čitavo biće podredio Bogu i time je spoznao Jevanđelsku istinu koju nam otkrivaju Sveti Apostoli i koju Crkva svojim predanjem čuva do danas a to je da je Bog postao čovek, rekao je u svojoj besedi Patrijarh Porfirije naglasivši da je Bog to učinio ne slučajno nego da bi podelio sa nama sve ono što je naše. Bog je postao čovek, naglasio je Patrijarh Porfirije da bi: „sišao i do najdublje tačke našeg postojanja i da bi tu onda iznutra, ono što je naš najveći problem, ono što je naša najveća muka, ono što je najveće iskušenje, a to je smrt, da bi tu iznutra obesnažio smrt. I svojim vaskrsenjem pobedio tog našeg neprijatelja, sa nama i za nas, u naše ime, imajući u svojoj ličnosti ljudsku prirodu. I time omogućujući da mi, kada učestvujemo u Njegovom životu, a učestvujemo kroz Crkvu, učestvujemo kroz Liturgiju Crkve, onda učestvujemo i u pobedi nad smrću. Učestvujemo, zapravo, već ovde i sada u večnom životu.“ Sve to je nama dato, zaključio je Patrijarh Porfirije napominjući da sve to možemo i spoznati dubinom svog bića, prosvećenim umom i čistim srcem.

Nakon Svete Liturgije Patrijarh Porfirije je sa vernim narodom i sveštenstvom presekao slavski kolač.

Izvor: Radio Slovo ljubve

Foto: Marko Vesić