patrijarh jasenovac

Patrijarh Porfirije u Jasenovcu: Naš odgovor je – molitva

Ime: 13.09.2021 PATRIJARH BESJEDA JASENOVAC; Opis: Patrijarh Porfirije-Jasenovac Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, koji je ovog jutra, uz više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava, načalstvovao Svetom Liturgijom u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, povodom obeležavanja praznika Svetih novomučenika Jasenovačkih, u besedi je, između ostalog, istakao da je Jasenovac mesto molitve: “Ovo je za nas pre svega mesto molitve, gde dolazimo sa pijetetom…Ovo je mesto na kojem se 24 sata uznosi molitva za mir među ljudima, za razumevanje među ljudima…”

Njegova Svetost je podsetio da je nakon osamdeset godina služena Liturgija na mestu velikog zločina i da je tamo gde je veliko stradanje, i blagodat Božja velika, ali i da je na ovakvom mestu izneveren Bog i osramoćen ljudski rod, da je ovo “mesto na kojem pamtimo one koji su postradali, ali istovremeno, mesto koje nas podstiče na molitvu da Gospod urazumi srca svakoga čoveka da se nikad, nigde i nikome nešto slično desi, sa bilo koje strane, a ne daj Bože da budemo mi ti koji bismo činili takve stvari. Naš odgovor je – molitva. Zato je  ovo mesto svetitelja, ovde su postradali nevini ljudi, a svaka nevina žrtva je mučenik, svedok ljubavi Božje…”

Patrijarh Porfirije Jasenovac

Ovo je mesto svetitelja. Ovde su postradali nevini ljudi.I mi znamo, verom Crkve naše, da svaka nevina žrtva jeste mučenik, svedok ljubavi Božje. I zato svi oni koji su ovde postradali nadilaze uske okvire pripadanja bilo kom narodu, iako se zna ko su bili, i postaju univerzalni ljudi – oni pripadaju svima. I siguran sam da se oni mole za sve nas, ali više se mole, po ljubavi prema Hristu, za one koji su njima zlo naneli. Treba li nama drugi podstrek i primer? Naš odgovor treba da bude, na svaku ružnu reč, nezlopamćenje, ne daj Bože osveta, ne daj Bože ulazak u spiralu ponavljanja neprijateljstava i zla. Naš odgovor treba da bude – molitva i praštanje, da praštamo i da molimo za oproštaj… A sa druge strane, oni koji čine zlo, rekao sam mnogo uta i ponoviću, i rekao sam to mnogo puta i u Hrvatskoj, i u BiH, i u Crnoj Gori, u Srbiji, svaki onaj koji je monstrum, on se ispisao iz svakog naroda, taj ne pripada nikome, taj ne pripada ljudima, taj je ono što je dobio kao dar od Boga – logos, um, obeslovesio sebe i poistovetio beslovesnom svetu. Dakle, žrtve nevine i ove Jasenovačke, su univerzalne, naše, ali pripadaju svim ljudima dobre volje. A nasuprot tome, zločinci su se ispisali iz svakog naroda, ne pripadaju nikom. I mi da se molimo za takve, jer Gospodnje su reči, reči svetitelja – Ne znaju šta čine.

Patrijarh je govorio i o Crkvi Božjoj: Živimo u svetu konfuzija, a to je cilj zlog duha ovog sveta, da nas smuti. Crkva nije konstituisana po bilo kom političkom modelu, kazao je Patrijarh i podsetio da je Crkva Telo Hristovo, večna, da Ona ima svoj unutrašnji poredak i dinamiku i da Ona nema nikakve veze sa bilo kojom vrstom politike ovoga sveta: “Crkva postoji u svetu, u kojem se razne vrste besmisla postavljaju na pijedestal smisla. U Crkvu se ide što smo gladni i žedni istine, večnosti, ljubavi…Da pokušamo da dodirnemo Hrista”, kazao je pored ostalog Njegova Svetost.

Patrijarh je dodao: Nemojte zameriti što ću to reći. Uvek i na svakom mestu, i u velikim i važnim institucijama, kao i u malim, uvek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim? Verujte mi da ih je bilo. Neću ih navoditi. Odćutao sam svaki put. Iako slab, pretrpeo. Nisam hteo, kad se vatra razgori, da dolivam ulje na vatru, radi mira i radi dobra svih. Kaže Apostol Pavle – Kad vas psuju, blagosiljamo… Mi, braćo i sestre, apsolutno poštujemo svaku državu. Ne ostavljamo sebi ni trunku prava da osporimo bilo kome da bude ono što jeste. Da li je Srbin,  Crnogorac, Hrvat, Bošnjak, Albanac…Ali još ću jedno reći, Bog vidi moje srce ovog momenta i On zna da li je to tako kao što kažem, i Bog i ovi sveti mučenici. I samo ću Njemu dati odgovor, kao i svako od nas, ako na tom ispitu prođemo, mi smo prošli na svakom drugom ispitu. Rekao sam, i ponoviću, Zagreb i ja se volimo javno. A sada ću dodati – Hrvatska i ja se volimo javno. Ma koliko to nekome smetalo, njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske, bez obzira kom narodu pripadaju, i to volim iz dubine svoga srca, iz dubine svoje duše. Bez ikakve zadnje namere. Ne očekujem za uzvrat apsolutno ništa. Ne zbog toga da bih bilo šta dokazivao bilo kome, nego zbog toga što verujem u Boga. A znam da nas Bog poziva na ljubav, na Jevanđelje. To naravno, ni u kom slučaju neće značiti da čitavim svojim bićem ne volim svoj narod i vernike koji su meni povereni. Ali znači da, voleći svoj narod, po meri ljubavi prema njemu, volim i druge ljude. To je zakon ljubavi. Ko kaže da voli svoj narod, a ne daje pravo drugome da bude ono što jeste i ne voli druge narode, taj garantovano, hiljadu posto, po zakonu Jevanđelja ne voli ni svoj narod, ne voli ni svoga brata, niti oca niti majku. Od te ljubavi nikada neću odustati. Po bilo koju cenu, istakao je Patrijarh Porfirije.

Izvor: Radio Slovo ljubve; TV Hram