Zejtinlik

Patrijarsi Vartolomej i Irinej posadili drvo mira u Zejtinliku

Ime: 30.09.2018 Patrijarh Zejtinlik; Opis: Patrijarsi Vartolomej i Irinej posadili drvo mira u Zejtinliku Tip: audio/mpeg

U nedelju, 30. septembra 2018. godine, u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona Njegova Svesvetost Patrijarh konstantinopoljski i vaseljenski g. Vartolomej i Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služili su svetu Patrijarašku Liturgiju u čast stogodišnjice proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata.

Svjatješim patrijarsima su sasluživali Visokopreosvećana gospoda mitropoliti Drame g. Pavle (zvanični predstavnik Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa atinskog g. Jeronima i Svetog sinoda Grčke Crkve), zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije,  ankirski g. Jeremija, ikonijski g. Teolipt, neapoljski Varnava i iguman manastira Hilandara arhimandrit Metodije.

Tokom Patrijaraške Liturgije velikom broju sabranih vernika obratili su se domaćin višednevnog sabranja, Mitropolit Varnava, potom Patrijarh srpski Irinej i na kraju Patrijarh konstantinopoljski i vaseljenski Vartolomej.

Posle Liturgije služen je pomen palim borcima u Prvom svetskom ratu. Patrijarsi Vartolomej i Irinej posetili su najveće vojničko groblje na Balkanu – Zejtinlik, gde su položili vence i poklonili se grobovima palih srpskih i ostalih savezničkih vojnika postradalih prilikom proboja Solunskog fronta.

Zejtinlik je mesto i spomenik srpske Golgote i raspeća, ali i mesto srpskog vaskrsenja i pobede. Upravo tu, na Zejtinliku, Patrijarh  Vartolomej i Patrijarh Irinej posadili su drvo masline kao simbol mira.

Patrijarh Irinej u pratnji Mitropolita Porfirija boravi u višednevnoj poseti Solunu. Povod ove posete je obeležavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata.

Patrijarh srpski u Solun je stigao u petak, 28. septembra, a na solunskom aerodromu dočekao ga je domaćin i organizator proslave ovog važnog jubileja Visokopreosvećeni Mitropolit neapoljski g. Varnava.

Prvog dana svoje posete Solunu Svjatjejši Patrijarh srpski Irinej susreo se sa studentima koje je naša pomesna Crkva poslala u Solun na usavršavanje u teološkim naukama.

Sutradan, 29. septembra Patrijarh srpski je zajedno sa Vaseljenskim Patrijarhom posetio prirodni rezervat u mestu Kalohori gde je Patrijarh Vratolomej predvodio molitvu za očuvanje životne sredine.

Dvojica Patrijaraha posetili su i fabriku Haitoglu koja se na tradicionalan način bavi proizvodnjom halve. Vlasnici ove fabrike su se tokom  ratnih dešavanja devedesetih godina odazivali na svaki poziv Mitropolita Varnave da našem stradalnom narodu pošalju pomoć.

Patrijarh Irinej i Patrijarh Vartolomej posetili su i istorijski Hram Svetog Atanasija u Evozmosu i svečano otvorili novoizgrađeni starački dom, narodnu kuhinju i vrtić Mitropolije neapoljske.

U popodnevnim satima održan je bratski sastanak Patrijarha srpskog g. Irineja i Patrijarha konstantinopoljskog i vaseljenskog g. Vartolomeja na kome se u duhu obostranog razumevanja i bratske ljubavi razgovaralo na teme od međusobnog i svepravoslavnog značaja.

U večernjim časovima u Kulturnom centru Moni Lazariston koji se nalazi u neposrednoj blizini Zejtinlika, otvorena je izložba retkih fotografija sa Solunskog fronta i iz Prvog svetskog rata autora Konstantina Nigdelisa. Usledio je kulturno-umetnički program na kom su govorili patrijarh Vartolomej, Mitropolit neapoljski Varnava i predstavnici lokalnih vlasti, a potom je usledilo premijerno izvođenje kompozicije poznatog solunskog kompozitora Emanuila Lazaridisa napisane povodom stogodišnjice proboja Solunskog Fronta i završetka Velikog rata.

Izvor: TV Hram