Cetinje Petrovdan

Petrovdanski sabor na Cetinju

Ime: 12.07.2019 Cetinjski manastir Petrovdan; Opis: Petrovdan u Cetinjskom manastiru Tip: audio/mpeg

Petrovdanski sabor na Cetinju oko Tijela i Krvi Gospodnje

 

BdenijeSvečim prazničnim bdenijem koje je uoči Petrovdana služio Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski  g. Amfilohije uz sasluženje Njegovog preosveštenstva episkopa Dioklijskog g. Metodija i sveštenstva počela proslava Petrovdana u Cetinjskom manastiru u kojem su takođe juče stigle mošti svete Fevronije.

U toku bdenija mitropolit se prisutnim vjernicima obratio slovom arhipastirske besjede.

EpiskopiNa sam dan praznika Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Mitropolitu Amfilohiju su sasluživali njegovo preosveštenstvo episkop Dioklijski g. Metodije i Njegovo preosveštenstvo i mitropolit Kosicki iz češke pravoslavne crkve g. Georgije kao i mnogoborojno sveštenstvo uz molitveno učešće vjernog naroda.

U toku svete liturgije mitropolit je krstio malog Luku Balabana a u čin đakona rukopoložen je g. Blagoje Rajković profesor bogoslovije svetog Petra Cetinjskog.

PetrovdanNakon pročitanog začala iz apostola i svetog Jevanđelja prisutnim vjernicima se slovom arhipastirske besjede obratio vladika Metodije.

Po okončanju svete liturgije održana je svečana litija do ostataka crkve na Ćipuru nakon čega je priređena slavska trpeza ljubavi.

 

Besjeda vladika Amfilohija i Georgija, oca Radomira i guslanje Jovana Lakićevića za ručkom

 

Nakon Liturgije slavlje je nastavljeno za trpezom ljubavi gdje su okupljeni imali prilike da čuju nekoliko obraćanja i prime blagoslove naših arhijereja i otaca.

Preuzmi audio

Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop mihalsko-košicki g. Georgije istakao je da mi je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da učestvuje u petrovdanskom cetinjskom saborovanju, naorčito u rukopoloženju novog đakona profesora Blagoja Rajkovića.

Otac Radomir Nikčević, arhijerejski protoprezviter hercegnovski uporedio je iskušenja sa kojima se suočavamo kao Crkva sa promajom koja će proći i koju će Crkva hristova sa lakoćom pobijediti.

Njegovo vioskopreosvštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije besjedio o vezama između Crne Gore i Albanije i srpsko-albanskom zaboravljeno prijateljstvo.

Za večerom je guslao i narodni umjetnik Jovan Lakićević.

Petrovdansko saborovanje pred Cetinjskim manastirom okupilo je nekoliko hiljada vjernika.

Galerija fotografija-link