pitajte-svestenika

Pitajte sveštenika

Ime: 15.04. 2018. PITAJTE SVESTENIKA o.Nikola Pejovic; Opis: Gost emisije-Protojerej Nikola Pejović glavni i odgovorni urednik Radija Svetigora Tip: audio/mpeg
Otac Nikola Pejovic
Protojerej Nikola Pejović

Pitajte sveštenika sa Protojerejem Nikolom Pejovićem glavnim i odgovornim urenikom Radija ,,Svetigora“

Otac Nikola: “Put svakog čovjeka je vjera u Vaskrsenje i život budućeg vijeka“

 

Na Tominu nedjelju, na brojna pitanja slušalaca emisije ,,Pitajte sveštenika“ odgovarao je glavni i odgovorni urednik Radija ,,Svetigora“ Protojerej Nikola Pejović.

Šta je to blaženo nevjerovanje Svetog apostola Tome, koji se, prema riječima Prepodobnog ave Justina, nasumnjao za sve sumnjičave ljude ovog svijeta, i koliko je radosti u onim Tominim riječima, koje treba da odzvanjaju u srcima svih ljudi, a koje glase: Gospod moj i Bog moj.

O jedanaest javljanja vaskrslog Gospoda Isusa Hrista svojim učenicima nakon slavnog Vaskrsenja, kojima nam pokazuje da je put svakog čovjeka vjera u Vaskrsenje i život budućeg vijeka, jer je Njegovo Vaskrsenje-vaskrsenje svih nas. Otac Nikola podsjeća i  na prvu zapovijest Vaskrslog Gospoda koja glasi: Radujte se, i objašnjava koliko je važno da tu radost vječnog života osjetimo još u ovom životu.

Otac Nikola, svojim odgovorom, razbija zabludu da porodice kojima se upokojio neki član ne treba da farbaju vaskršnja jaja i podsjeća koliko je važno na Pobusani ponedjeljak (prvi ponedjeljak po Tominoj nedjelji) otići na grobove svojih bližnjih,odnijeti im vaskršnje jaje i pozdravitiih najradosnijim pozdravom naše vjere: Hristos vaskrse!

Da li je kompletna ispovijest ako se ispovijedimo kod penzionisanog sveštenika? Koliko često se možemo pričešćivati i da li nam je za to potreban poseban blagoslov nadležnog sveštenika? O umnožavanju talanata? Zašto sveštenike oslovljavamo sa ,,oče“? Kako da se ispovijedaju i poste djeca do 16 godina? Zašto nam Bog šalje bolesti- da li nam to daje šansu da iskupimo svoje grijehe?  Postoje li vradžbine i kako one utiču na ljude? -samo su neka od pitanja na koja nam otac Nikola daje dušekorisne odgovore u ovoj emisiji.

Govoreći o poslušnosti i odricanju od svoje volje, otac Nikola objašnjava da to ne znači odricati se sebe jer nam je Gospod dao slobodnu volju da naše spasenje bude naša odluka.

,,Prihvatanje volje Očeve je naš putokaz i treba da bude naš način života, a kako ga postići je individualno iskustvo, nema pravila“- kaže Protojerej Nikola Pejović.