Ulcinj

По Вељовићевом наређењу: Специјалцима на цркву по хитном поступку

Директор Управе полиције потписао наређење којим су припадници ПТЈ и ПЈП послати да асистирају при рушењу манастирских конака у општини Улцињ. Није објашњено због чега је утврђено хитно поступање у том случају и зашто су специјалне јединице обезбјеђивале рад службеника Грађевинске инспекције

 

Директор полиције Веселин Вељовић наредио је да припадници Противтерористичке (ПТЈ) и Посебне јединице полиције (ПЈП) обезбјеђују рушење манастирских конака на Бриској гори, али није објашњена потреба за њиховим ангажовањем и хитно поступање у том случају.

Први човјек Управе полиције то је саопштио представницима Савјета за грађанску контролу рада полиције, одговарајући на њихово интересовање о пружању асистенције Грађевинској инспекцији приликом уклањања објекта у општини Улцињ.

У допису Савјету, Вељовић констатује да је ангажовање припадника Сектора специјалне полиције, извршено сходно Правилнику о условима пружања помоћи државним органима, органима државне управе, органима локалне самоуправе и правним лицима у поступку извршења њихових одлука (члан 4 став 2).

“Такође Вас обавјештавамо да су припадници ПТЈ и ПЈП, ангажовани по Инструкцији о процедурама ангажовања јединица Сектора специјалне полиције (тачка 2.2 Одлучивање о ангажовању јединице), прво по усменом наређењу, а затим и писаном наређењу директора Управе полиције”, наводи се у његовом одговору Савјету за грађанску контролу рада полиције.

Конак при манастиру Светог Василија Острошког Чудотворца на Бриској Гори код Улциња срушен је у зору 10. јуна.

 

Шта је било хитно

У Правилнику пише да се захтјев за пружање асистенције подноси организационој јединици Управе полиције на чијем подручју се захтијева пружање асистенције, у писаном облику, најкасније пет дана прије дана одређеног за пружање асистенције.

“Изузетно од става 1 овог члана, уколико то налажу разлози хитности, асистенција се без одлагања пружа на усмени захтјев овлашћеног субјекта”, наводи се у ставу на који се Вељовић позива.

Из Управе полиције, међутим, нису објаснили који су разлози оправдали хитност у том поступању, наводе Вијести.

Само наводе да су Грађевинској инспекцији помагали у поступку извршења приликом уклањања објекта, а по извршном рјешењу Министарства одрживог развоја и туризма.

Ангажовање припадника Сектора специјалне полиције, извршено је сходно члану 4 став 2 Правилника о условима пружања помоћи.

 

Процедура

Управо је Вељовић крајем прошле године донио одлуку да специјалне полицијске снаге не могу без писаног наређења излазити на улицу, осим у случајевима крајње нужде – терористичког акта, талачке ситуације, отмице ваздухоплова…

У свим осталим случајевима када буде потребно и њихово ангажовање, одлуку да ли ће се укључити у акцију донијеће и потписати помоћник директора Управе полиције за Сектор специјалне полиције Зоран Томчић, уз претходно одобрење свог шефа Веселина Вељовића.

Том одлуком Вељовић је прописао да се припадници Сектора специјалне полиције, односно њихове Противтерористичке и Посебне јединице, ангажују писаним наређењем, осим у случају када се оно не може донијети на вријеме, а постоји опасност од одлагања.

И у том случају писано наређење мора се сачинити у року од 24 сата од издавања усменог наређења.

Уколико помоћ специјалаца буде потребна другим организационим јединицама, руководиоци тих сектора могу то писмено тражити од Вељовића или његовог помоћника, али њихов захтјев поред образложења, треба да садржи и безбједносну процјену и план активности.

 

Рушење

Након рушења конака, барски парох Слободан Зековић казао је да су на Бриску Гору, без најаве и обавјештења, дошле јаке полицијске снаге и специјалне антитерористичке јединице, а за њима и грађевинске машине.

Тада је “Вијестима” рекао и да је полиција блокирала прилазне путеве, да нико није могао да приступи конаку, али да су се монахиње до цркве пробиле кроз шуму.

“Исто тако смо се и ми свештеници преко ових чука и брда, кроз шуму и шибље пробијали, и успјели смо да дођемо до манастира”, рекао је Зековић. Из Митрополије црногорско-приморске тада су констатовали да је полицијска јединица, “која би требало да буде најелитнија и да се користи у борби са наоружаним криминалним или терористичким групама, изведена на мирне грађане:

“И на четири монахиње и на православне вјернике, који у Општини Улцињ представљају убједљиву мањину”.

Оцијенили су и да за асистенцију полиције, а камоли такве јединице, нису били испуњени услови из Закона о унутрашњим пословима, будући да надлежни орган није могао да претпостави могући физички отпор у извршењу рушења, нити је уопште покушао да уручи рјешење.

“Јавности није познато да је дошло и до прекомјерне употребе силе од стране припадника полиције према грађанима. По свједочењу са лица мјеста, један од мјештана који је полицију снимао телефоном је повријеђен, тако што је добио ударац у врат и бачен на земљу, а сломљен му је и телефон. При оваквим ‘асистенцијама’ полиције, обезбјеђује се и присуство ватрогасне и службе хитне помоћи, као и представника Центра за социјални рад”, казали су тада из МЦП-а.

 

Постојала опасност од одлагања?

У Инструкцији о процедурама ангажовања јединица Сектора специјалне полиције, коју цитира Вељовић, наводи се да се јединице, по правилу, ангажују писаним налогом (наређењем) помоћника директора, уз претходно одобрење (наређење) директора Управе полиције или лица које он овласти.

“Изузетно, ако се писано наређење/одобрење… ове Инструкције не може донијети/дати на вријеме, а постоји опасност од одлагања, ангажовање може започети на основу усменог наређења/одобрења, с тим да се писано наређење/одобрење мора сачинити/прибавити у року од 24 сата од издавања/давања усменог наређења/одобрења”, наводи се у одлуци.