Ivan Lukaovac 2

Pomen bratu Ivanu Lukovcu

Ime: Pomen Ivanu Lukovcu; Opis: Pomen bratu Ivanu Lukovcu Tip: audio/mpeg

Danas, na Zadušnice tačno je četrdeset dana od upokojenja brata našega u Hristu Ivana Lukovca. Zapalismo voštanicu za njegovu plemenitu časnu dušu, za njegovo viteško i plemićko dostojanstvo, za njegovu junačku i gospodsku krv, za njegovu mudru i mladu glavu, za osmijeh mio i dobronamjeran, za vazda otvorenu šaku i široko srce, za tanko mu grlo glasovito, za ime mu dično znamenito.

Ivan Lukaovac 3On na drugoj obali – preplovio valove da nas sačeka, a mi ovamo, danas treba da govorimo o njemu – oratoru, pamtiši, pametaru, pričalici našoj, guslaru, pjevaču, šaljivdžiji, veseljaku, o njemu ─ jednom od posljednjih epskih junaka Crne Gore, o njemu ─ harizmatičnom vrlom dječaku, „uskočkoj bajci“, kako reče za nj’g jedan zemljak njegov, Ivanu – čovjeku! Kako? Nije lako i nedostaje riječi da se obuhvati ličnost Ivana Lukovca.

Ali, evo kako su to pokušali njegovi prijatelji ili njegova braća: jerej Leka Vujisić, Drago Perović, Radinko Krulanović, Radenko Lacmanović, Bogić Bulatović, Stanko Backović, Živorad Šljivančanin i njegova sestra u Hristu Nela Švraka, svjesni da je Ivan bio širok kao nebo, dubok kao more, silan kao stijena, da je bio poema i istorija – živa riječ.

Ivan LukaovacPosvjedočiše da „njegova strast života, strast ljubavi prema ljudima, prema porodici, prema istoriji, prema poeziji, prema svemu onome što nam je dato od Boga, nigdje nije ni u jednom trenutku popustila“, potvrdiše da je bio „plemić, pjesnik života, slika i riječ, gorostas usmene, lijepe pisane književnosti“. Znali su da „je znao da voli i pati za čovjekom“, i da se „put veselio kuda je prošao Ivan Lukovac“.

Onaj koji je tako silno, svim bićem volio brata svoga i patio za njim, nosio je lik Hristov u sebi. Teško je što je otišao tako brzo. „Ali nema plača! Nema tuge!“, kako reče otac Leka Vujisić, „neka Bog podari Ivanu vječnu radost i spasenje njegovoj duši pa da se opet, ako Bog da, zagrlimo na svadbi Sina Božjega!“

M. Živković