Otac Pavle

Praznik Svetog Isaije Ostroškog proslavljen u Gornjem Ostrogu

Ime: 12.05. 2018 o.Pavle praznik Svetog Isaije; Opis: Praznik Svetog Isaije Ostroškog proslavljen u Gornjem Ostrogu Tip: audio/mpeg

Svetom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Gornjem Ostrogu, u petak 11.maja 2018. ljeta Gospodnjeg, proslavljen je praznik Svetog Isaije Ostroškog, svetitelja koji se u ostroškoj pešteri podvizavao prije Svetog Vasilija Ostroškog, a čije su mošti spalili Turci na Planinici.

Sveti Isaije OstroškiU paraklisu posvećenom ovom velikom Božijem ugodniku, Svetom Liturgijom je načalstvovao je arhimandrit Pavle Radusinović nastojatelj manastira Orahovica u Slavoniji i dugogodišnji namjesnik ostroške svetinje, a sasluživali su mu jeromonah Jovan sabrat manastira Stanjevići, jereji Mladen Tomović barski paroh i Dragiša Tomić služitelj pri manastiru Podmalinsko i jerođakon Zosima sabrat ostroške obitelji.

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je mnoštvo monaštva i vjernog naroda, koji su od ranih jutarnjih sati počeli da pristižu u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu, čiji se praznik proslavlja sjutra.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabrane je besjedeći poučavao o. Pavle, koji je kazao da je Sveti otac Isaija koji se podvizavao u ostroškoj svetinji odbacivši gordost života ispunio sve ono što je potrebno da bi dostigao vječno blaženstvo.

– Sveti Isaija postavši tako nastavnik monaha i sabesjednik anđela, u svoje vrijeme nije bio mnogo znamenit. Ali svako dobro djelo Gospod proslavlja u svoje vrijeme. Posle njegove končine, na ovome mjestu, gdje se posle njega podvizavao Sveti Vasilije, kroz vjekove se okupljalo mnoštvo monaha, a potom i rijeke ljudi koji traže ne samo utjehu, nego i izvor radosti, novu snagu za sve ono što nas očekuje u životu – kazao je o. Pavle.

Sabrani, koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

O.Pavle je sa saslužiteljima na kraju bogosluženja blagosiljao i prerezao slavski kolač povodom hramovne slave Svetog Isaije Ostroškog koji je pripremila ostroška bratija.

Neprekidna kolona poklonika je priticala Kivotu sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a u ostrošku svetinju tokom dana pristizale su grupe hodočasnika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske pješke krenuli na poklonjenje Ostroškom