Bdenije U Niksickom Sabornom Hramu

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog molitveno i svečano proslavljen u Nikšiću

Ime: 13.05. 2018. SVETI VASILIJE NIKSIC; Opis: Praznik Svetog Vasilija Ostroškog molitveno i svečano je proslavljen u Nikšiću Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog molitveno i svečano je proslavljen u Sabornom hramu u Nikšiću.

Najprije je, u navečerje praznika, u petak 11. maja 2018, u Sabornom hramu, koji je posvećen ovom velikom ugodniku Božjem, Svetitelju i Čudotvorcu u Nikšiću, služeno je praznično bdenije sa petohljebnicom.

Bdenije su služili Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit borispoljski i brovarski G. Antonije, izaslanik Blaženjejšeg Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine G. Onufrija i Svjatjejšeg Patrijarha moskovskog i sve Rusije G. Kirila i Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije uz sasluženje više sveštenika i sveštenomonaha.

Molitvenom sabranju uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, nebeskog pokrovitelja Nikšića i krsne slave nikšićke Saborne crkve, prisustvovao je vjerni narod ovog grada.

Uvažene goste pozdravio je nadležni Episkop Vladika Joanikije, napominjući da proslavljanje praznika Svetog Vasilija, u ovom hramu, uvijek uveličaju gosti iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata.

U spomen posjete i zajedničke službe, Vladika Joanikije odlikovao je Mitropolita borispoljskog i brovarskog Antonija najvećim odlikovanjem Eparhije, Medaljom Svetog Georgija I stepena „za unapređenje i utvrđivanje bratskih veza među slovenskim pravoslavnim narodima“.

Na iskazanoj bratskoj ljubavi zahvalio je Visokopreosvećeni Mitropolit Antonije, rekavši da ovu nagradu prima kao znak velike ljubavi srpskog naroda Crne Gore prema ukrajinskom narodu.

U subotu, 12. maja 2018, na dan kada naša sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u Nikšiću je sabornim bogosluženjem proslavljena hramovna slava.

Liturgiju je služilo sveštenstvo nikšićkog namjesništva, a Svetom liturgijom je načalstvovao protojerej Miodrag Todorović, koji je u prazničnom slovu čestitao svima hramovnu slavu i zaštitnika grada Nikšića.

Za pjevnicom je odgovarao hor Prepodobne mati Angeline srpske i đaci Karlovačke bogoslovije, predvođeni svojim profesorom pojanja g. Predragom Miodragom.

Na samom kraju službe prelomljen je kolač u slavu i čast Svetog Vasilija Ostroškog.