Предсједник Скупштине Црне Горе посјетио под Горицом

Предсједник Скупштине Црне Горе посјетио Цркву Светог Ђорђа под Горицом

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић посјетио је цркву Светог Ђорђа у Подгорици. Предсједника Бечића је тим поводом дочекало свештенство цркве Светог Ђорђа, док је посјета била прилика да честита архијерејском протопрезвитеру подгоричко-колашинском Гојку Перовићу и протојереју Мирчети Шљиванчанину, старјешини цркве Светог Ђорђа под Горицом, постављења у оквиру Митрополије црногорско-приморске.

„Ова црква, као један од најстаријих објеката, представља својеврсни симбол Подгорице и мјесто гдје су сви добродошли, без обзира на разлике. Она је успјела да опстане у својој љепоти чак и онда када је то било најтеже и у временима великих духовних изазова“, истакао је предсједник Скупштине.

„У турбулентном периоду, који је иза нас Ви сте својом мудрошћу и толеранцијом ширили поруке мира, помирења, слоге и заједништва, отварајући врата за све људе добре воље, без обзира на њихове разлике. Вашим ријечима и дјелима, која су позната и ван граница наше земље, а која се често истичу и од стране других вјерских заједница, дали сте немјерљив допринос афирмацији мира и смиривању друштвених тензија у Црној Гори, на чему вам најискреније захваљујем“, додао је Бечић.

Исказујући поруке добродошлице протојереј Шљиванчанин је рекао: „На почетку желим да изразим захвалност и задовољство због Ваше посјете, јер оваквим гестовима Ви показујете поштовање и бригу о нашој цркви, али такође и свим осталим вјерским заједницама у Црној Гори“. Након тога, он се осврнуо на историјат најстаријег сакралног објекта у Подгорици и простора који га окружује и нагласио шта је све урађено у претходном периоду, као и које активности црква спроводи у правцу афирмације културе у главном граду.

„Ова црква не представља само вјерски, већ и културни симбол Подгорице, који поред хришћана посјећују туристи свих вјера и нација. Такође, она обогаћује духовни живот у нашем граду, што је и разлог изградње храмова и вјерских објеката“, рекао је Перовић.

Он је изразио наду да ће се коначно смирити тензије у Црној Гори, за шта је потребно стрпљења, мудрости и одмјерености свих чинилаца друштва у шта снажно вјерује и што очекује.

Саговорници су се сагласили да у нашем друштву треба инсистирати на поштовању принципа секуларне државе, у којој су јасно подијељене надлежности између државе и цркве и вјерских заједница, те да њихова одвојеност не значи супростављеност између цркве и политике, већ могућност за дијалог и сарадњу на бројним пољима гдје се те активности сусрећу.

Помирење, толеранција и љубав вриједности су око којих Црна Гора мора бити уједињена како би се превазишле све подјеле и сви изазови који постоје у нашем друштву – заједнички је закључак учесника састанка. Такође, истакли су да је обавеза свих да вјерују у способност младих људи да остваре своје потенцијале.

Видео: линк