Predsjednik Skupštine Crne Gore posjetio pod Goricom

Predsjednik Skupštine Crne Gore posjetio Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić posjetio je crkvu Svetog Đorđa u Podgorici. Predsjednika Bečića je tim povodom dočekalo sveštenstvo crkve Svetog Đorđa, dok je posjeta bila prilika da čestita arhijerejskom protoprezviteru podgoričko-kolašinskom Gojku Peroviću i protojereju Mirčeti Šljivančaninu, starješini crkve Svetog Đorđa pod Goricom, postavljenja u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Ova crkva, kao jedan od najstarijih objekata, predstavlja svojevrsni simbol Podgorice i mjesto gdje su svi dobrodošli, bez obzira na razlike. Ona je uspjela da opstane u svojoj ljepoti čak i onda kada je to bilo najteže i u vremenima velikih duhovnih izazova“, istakao je predsjednik Skupštine.

„U turbulentnom periodu, koji je iza nas Vi ste svojom mudrošću i tolerancijom širili poruke mira, pomirenja, sloge i zajedništva, otvarajući vrata za sve ljude dobre volje, bez obzira na njihove razlike. Vašim riječima i djelima, koja su poznata i van granica naše zemlje, a koja se često ističu i od strane drugih vjerskih zajednica, dali ste nemjerljiv doprinos afirmaciji mira i smirivanju društvenih tenzija u Crnoj Gori, na čemu vam najiskrenije zahvaljujem“, dodao je Bečić.

Iskazujući poruke dobrodošlice protojerej Šljivančanin je rekao: „Na početku želim da izrazim zahvalnost i zadovoljstvo zbog Vaše posjete, jer ovakvim gestovima Vi pokazujete poštovanje i brigu o našoj crkvi, ali takođe i svim ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori“. Nakon toga, on se osvrnuo na istorijat najstarijeg sakralnog objekta u Podgorici i prostora koji ga okružuje i naglasio šta je sve urađeno u prethodnom periodu, kao i koje aktivnosti crkva sprovodi u pravcu afirmacije kulture u glavnom gradu.

„Ova crkva ne predstavlja samo vjerski, već i kulturni simbol Podgorice, koji pored hrišćana posjećuju turisti svih vjera i nacija. Takođe, ona obogaćuje duhovni život u našem gradu, što je i razlog izgradnje hramova i vjerskih objekata“, rekao je Perović.

On je izrazio nadu da će se konačno smiriti tenzije u Crnoj Gori, za šta je potrebno strpljenja, mudrosti i odmjerenosti svih činilaca društva u šta snažno vjeruje i što očekuje.

Sagovornici su se saglasili da u našem društvu treba insistirati na poštovanju principa sekularne države, u kojoj su jasno podijeljene nadležnosti između države i crkve i vjerskih zajednica, te da njihova odvojenost ne znači suprostavljenost između crkve i politike, već mogućnost za dijalog i saradnju na brojnim poljima gdje se te aktivnosti susreću.

Pomirenje, tolerancija i ljubav vrijednosti su oko kojih Crna Gora mora biti ujedinjena kako bi se prevazišle sve podjele i svi izazovi koji postoje u našem društvu – zajednički je zaključak učesnika sastanka. Takođe, istakli su da je obaveza svih da vjeruju u sposobnost mladih ljudi da ostvare svoje potencijale.

Video: link