Arhimandrit Lazar Adzic

Arhimandrit Lazar Adžić

Prikaz knjige i filma o ocu Lazaru Ostroškom u Gacku

Ime: 12.03.2018 Promocija u Gackom Duhovna poetika oca Lazara; Opis: Veče posvećeno blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Adžiću Tip: audio/mpeg

U Krstopoklonu nedelju 11. marta 2018. godine, u organizaciji Crkvene opštine Gacko, u  Parohijskom domu u sali Muzičke škole, upriličeno je veče posvećeno blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Adžiću, igumanu ostroškom.

Na početku duhovne večeri sve prisutne u ime domaćina pozdravio protojerej-stavrofor Velimir Kovač, paroh gatački i prikazan je dokumentarni film “Duhovna poetika oca Lazara“, koji je režirao reditelj dr Radoslav T. Stanišić, koji je govorio o filmu, čiji je scenario pisao po knjizi “Položi nadu na Gospoda” igumanije Manastira Ćelija Piperska, mati Jelene.

Potom je usledila promocija knjige “Položi nadu na Gospoda”, o kojoj su govorili, autor mati Jelena, jeromonah Jeftimije iguman manastira Piva, protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, paroh podgorički i profesor Cetinjske bogoslovije.

Na kraju večeri je kraće odlomke iz knjige čitala popadija prof. Dušanka Stanišić, a svoju novu pjesmu o ocu Lazaru pročitao je pjesnik Sreto Vidanović.

Večeri posvećenoj ocu Lazaru u njegovom rodnom gradu Gacku, prisustvovalo je sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke, Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, kao i brojni rođaci, plemenici i poznanici blaženopočivšeg arhimandrita Lazara.

Na blagoslov svim prisutnim iz manastira Ostroga, kalendare je podijelio protosinđel Sergije, a blagoslove iz manastira Ždrebaonik igumanija mati Justina.