2

Проф. др Маја Анђелковић

Проф. др Маја Анђелковић говори о новом капиталном тројезичном издању “Студеничког типика Светог Саве“

Име: 26.02.2019 prof. dr Maja Andjelkovic O TIPIKU SVETOG SAVE; Опис: Проф. др Маја Анђелковић говори о новом капиталном тројезичном издању "Студеничког типика Светог Саве“ Тип: audio/mpeg

Манастир Студеница је недавно издао капитално тројезично издање “Студеничког типика Светог Саве”

Тим поводом гост нашег Радија била је проф. др Маја Анђелковић професор средњевјековне књижевности на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу, руководилац филолошких и библиотечких пројеката манастира Студеница, као и преводилац и уредник новог издања “Студеничког типика Светог Саве“.

3Шта о Светом Симеону Мироточивом сазнајемо у Савином житију Светог Симеона и шта ово житије издваја од свих осталих у житијној књижевности? У чему је значај Студеничког типика Светог Саве, доноси ли он само појединости манастирског устројства или се може говорити и о његовом посебном мјесту у оквирима СПЦ и српске књижености?- говори проф.  др Маја Анђелковић.

Она објашњава и зашто је капитално тројезичко издање Студеничког типика, које је недавно издао манастир Студеница ново и јединствено, какви су планови у вези његове промоције. Др Анђелковић говорила је и о манастирској библиотеци и књигама које се тамо чувају.

Старе рукописне и штампане књиге често садрже драгоцјене записе, проф. др Маја Анђелковић нам открива да је приликом истраживања пронашла и својеручне записе Светог Мардарија за које се уопште није знало да постоје.