Arhimandrit Gurije

Aleksandar Vujović profesor Cetinjske bogoslovije na jubileju 50 godina monaške i svešteničke službe arhimandrita Gurija u Kingisepu u Rusiji

Sa blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetsko-obrazovnog programa Radio Svetigire Aleksandar Vujović, učestovao je u proslavi jubileja 50 godina monaške i svešteničke službe, i 80 godina života, visokopredobnog arhimandrita Gurija Kuzmina, jednog od velikih duhovnika Ruske Pravoslavne Crkve, i velikog prijatelja Srpske Crkve i naroda, u manastiru u gradu Kingisepu u eparhiji gatčinskoj i lužskoj u Lenjingradskoj oblasti.

Proslava jubileja obilježena u manastirskom hramu, posvećenom Saboru svih Svetih prosijalih u Sankt-Petrogradskoj oblasti, služenjem Svete liturgije u ponedeljak 18. decembra 2017. godine, na praznik Svetog Gurija.

Liturgiju su služili arhimandrit Gurij i sveštenik Timotej Smirnov.

Pojale su monahinje obližnjih manastira sa horom vjernih. Pohvalnu pjesmu Presvetoj Bogorodici “Dostojno jest”, pojao je profesor Aleksandar Vujović.

Posle pričešća vjernog naroda, svečani jubilej o. Guriju čestitao je prigodnom besjedom njegovo duhovno čado sveštenik Timotej Smirnov. On je istakao da je baš na ovaj dan Svetog Gurija prije 50 godina prvine monaškog obraza primio o. Gurij, a na sjutrašnji dan, na praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog bio rukopoložen u čin jerođakona.

Otac Timotej je potom uručio i gramatu Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cijele Rusije, g. Kirila, koju mu je patrijarh dao za pedesetogodišnji sveštenički trud na blago Svete Crkve.

On je poželio u ime svih njegovih duhovnih čada, da Gospod daruje snage arhimandritu Guriju da podigne veliki manastirski hram posvećenom srpskom Caru Lazaru i ruskom caru Nikolaju II Romanovu, za koji je postavljen kamen temeljac prošle godine.

Potom su slavljeniku pjevana mnogoljestvija a o. Gurij je duhovnim čadima dijelio na blagoslov prigodne poklone.

Posle liturguje upriličena je trpeza ljubavi u manastirskoj trpezariji, na kojoj su duhovna čada pozdravili o. Gurija i uručuvali mu poklone.

Ovom prilikom između ostalih pozdravili su ga Tamara Vasiljevna Rogozina, Viktor Evgenovič Pavlov i Alla Ivanovna Sohackaja..

U ime Mitropolita Amfilohija i Vladike Joanikija sve sabrane i o. Gurija, pozdravio je Aleksandar Vujović. On je kazao da je veliki blagoslov doživjeti ovako značajne jubileje služeći Crkvi Hristovoj i rodu svome i truditi se na izgrađivanju zdrave crkvenosti i obnavljati dušu naroda i vraćati je u čistotu.

Aleksandar Vujović je posjetio prisutne da su o. Gurij i o. Venijamin iskreni prijatelji i braća Srpske Crkve i naroda, te to potvrđuju svuda, od Rusije do Srbije.

Najbolji primjer koliko vole Srbe ogleda se u tome da u svom manastiru grade hram posvećen srpskom caru Lazaru.

Takođe je podsjetio da su oci učestovali i u proslavi 800 godina manastira Đurđevi Stupovi u Beranama 4. avgusta 2013. godine i da su krajem septembra posjetili Crnu Goru i u Cetinjskom manastiru se sreli sa Vladikom Amfilohijem a u manastiru Đurđevim Stupovima sa Vladikom Joanikijem.

Pored toga organizovali su i dane rusko-srpskih veza kroz vjekove i naučni skup eminentnih srpskih i ruskih naučnika. Za praznik Vidovdan 2017. godine i Svetu Arhijerejsku liturgiju koju su služili Preosveštena gospoda Episkopi gatčinski i lužski g. Mitrofan i budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenatvom, monaštvom i vjernim ruskim u srpskim narodom. Takođe ještampan i zbornik sa izlaganjima a na njegovoj promociji u Ruskom Domu u Beogradu prisustvovao je između ostalih i Njegova Svetost Patrijarh Srpski g. Irinej, istakao je Aleksandar Vujović.

Na kraju je poželio o. Guriju još mnogo godina i ljeta da vaspitava i izgrađuje svoja duhovna čada, i da ako Bog da, ubrzo zasija i zlatni krst na hramu Svetih Cara Lazara i Nikolaja, prenijevši svima pozdrave gospode srpskih arhijereja, Mitropolita Amfilohija, koji se ovih dana nalazi u misionarsko-apostolskoj posjeti u Južnoj i Srednjoj Americi i Vladike Joanikija.

Sabrat manastira monah Venijamin, zablagodario je svim prisutnim na dolasku da učestvuju u jubilej duhovnog oca ovog kraja. On se posebno zahvalio braći iz Srpske Crkve, profesoru Aleksandru Vujoviću i g. Zdravku Radoviću, koje je Sveti Car Lazar poslao a Sveti Car Nikolaj dočekao na ovom značajnom jubileju.

Za trpezom ljubavi pored zdravica otpjevane su i rado slušane srpske duhovne i kosovske pjesme.

Neka Sveblagi Gospod još mnogo godina, krijepi slugu svoga arhimandrita Gurija na radost i napredak sveukupne Pravoslavne Crkve.

Aleksandar Vujović