Kralj Nikola Car Junaka

Промоција књиге Душана Бабаца – „Књаз Никола – цар јунака“

Име: 16.10.2021 promocija knjige dusana babca; Опис: Промоција књиге Душана Бабаца Тип: audio/mpeg

Краљ Никола је био практичар, он јесте био пјесничка душа, која нам је оставила у аманет дивне стихове, али, он је, свакако, био човјек вишестурких талената и јако је тешко такву личност сагледавати само са једне стране. Такве личности су вишеслојне, имају више својих страна. Николу можемо да посматрамо, што он јесте био, у важном дијелу своје личности породичан човјек, био је на челу своје династије. Њему су династички интереси били јако важни, његови сукоби са династијама у Србији нису били по питању да ли су ови Срби, а други нису, него је било питање ко су већи Срби и ко ће да буде пијемонт око кога ће се српство ујединити“, казао је, између осталог, Душан Бабац, аутор књиге „Краљ Никола, цар јунака“ која је, у петак 15. октобра 2021. промовисана у Градској кући у Никшићу.

Промоција је уприличена у оквиру тродневног прогама, посвећеног значајним годишњицама – 180 година од рођења и 100 година од упокојења краља Николе I. У представљању књиге, осим аутора, учествовали су и: публициста Јован Маркуш, гуслар Максим Војводић и модератор вечери Весна Тодоровић, уједно в.д. директора ЈУ Музеји и галерије Никшић, која је организатор овог програма.

У другом дијелу вечери, учесници су заинтересованој публици одговарала на питања, а односила су се на однос краља Николе и краља Александра Карађорђевића, борбу за династичку превласт, а све у свјетлости данашње актуелне друштвено-политичке ситуације и подијељености, која је и даље присутна у Црној Гори.