Kralj Nikola Car Junaka

Promocija knjige Dušana Babaca – „Knjaz Nikola – car junaka“

Ime: 16.10.2021 promocija knjige dusana babca; Opis: Promocija knjige Dušana Babaca Tip: audio/mpeg

Kralj Nikola je bio praktičar, on jeste bio pjesnička duša, koja nam je ostavila u amanet divne stihove, ali, on je, svakako, bio čovjek višesturkih talenata i jako je teško takvu ličnost sagledavati samo sa jedne strane. Takve ličnosti su višeslojne, imaju više svojih strana. Nikolu možemo da posmatramo, što on jeste bio, u važnom dijelu svoje ličnosti porodičan čovjek, bio je na čelu svoje dinastije. Njemu su dinastički interesi bili jako važni, njegovi sukobi sa dinastijama u Srbiji nisu bili po pitanju da li su ovi Srbi, a drugi nisu, nego je bilo pitanje ko su veći Srbi i ko će da bude pijemont oko koga će se srpstvo ujediniti“, kazao je, između ostalog, Dušan Babac, autor knjige „Kralj Nikola, car junaka“ koja je, u petak 15. oktobra 2021. promovisana u Gradskoj kući u Nikšiću.

Promocija je upriličena u okviru trodnevnog progama, posvećenog značajnim godišnjicama – 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole I. U predstavljanju knjige, osim autora, učestvovali su i: publicista Jovan Markuš, guslar Maksim Vojvodić i moderator večeri Vesna Todorović, ujedno v.d. direktora JU Muzeji i galerije Nikšić, koja je organizator ovog programa.

U drugom dijelu večeri, učesnici su zainteresovanoj publici odgovarala na pitanja, a odnosila su se na odnos kralja Nikole i kralja Aleksandra Karađorđevića, borbu za dinastičku prevlast, a sve u svjetlosti današnje aktuelne društveno-političke situacije i podijeljenosti, koja je i dalje prisutna u Crnoj Gori.