Stvaranje

Промовисан часопис “Стварање“: Његош оживотворава нас и будућа покољења

Име: 10.03. 2019-PROMOCIJA STVARANJA-CETINJE; Опис: Промовисан часопис "Стварање“ Тип: audio/mpeg

У Његошевој свечаној сали на Цетињу вечерас је промовисан број часописа за културу и књижевност Удружења књижевника Црне Горе ,,Стварање“ који је посвећен прошлогодишњој тродневној манифестацији Осми Дани Његошеви, 2018.

Сабране је благословио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је казао да се ово вече, посвећено Његошу, одржава у Његошевој сали у којој ће бити насликана слика три анђела: Анђела, Светог Петра Првог и Петра Другог Ловћенског Тајновидца.

Владика је учесницима промоције говорио о дјелу Жарка Видовића, мало познатог, али по његовом мишљењу, најзначајнијег Његошолога нашег времена, који се упокојио 2016. године. Са благословом Његове светости Патријарха Иринеја у Београду септембра 2017. године је основана Задужбина Жарка Видовића. До сада је штампана само једна његова књига о Његошу, али Задужбина сада издаје свеукупна дијела овог нашег највећег историчара цивилизације и философа богословља:

О ,,Стварању“ – Дани Његошеви, чији садржај обухвата програм тродневне манифестације, говорили су организатори, књижевници: Новица Ђурић, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, Радојица Радовић, Милутин Мићовић и уредница часописа, пјесникиња Милица Бакрач.

Бакрач је подсјетила да су Осми Дани Његошеви одржани новембра прошле године као међународна и данас једна од најзначајнијих књижевних манифестација код нас и у региону.

Предсједник Удружења књижевника Црне Горе, Новица Ђурић је казао да је посебно радостан што је у прилици да говори о најновијем броју часописа Стварање који се вратио у живот захваљујући Високопреосвећеном Митрополиту без кога  би ово Удружење било у тешкој, скоро незамисливој ситуацији због односа ненародног режима према писцима који се казују и говоре српским језиком и пишу ћириличним писмом.

О проблемима у раду Удружења књижевника Црне Горе говорио је и Будимир Дубак који је казао да је најгора фаза часописа Стварање била када је престао да излази:

Радомир Уљаревић је говорио своје пјесме, као и пјесме Милана Михајловића из Косовске Митровице „Мајци од слова“ у чијем поднаслову стоји „Тргу од ћирилице у Херцег Новом“ и Мирослава Демака  „Март“.

Испред цетињске новоосноване Књижевне општине, присутне је поздравио Радојица Радовић. Говорећи о српским писцима на Цетињу, он је казао да они живе отприлике исто као и српски писци на Косову. Истакао је да српски писци на КиМ живе у суровом окружењу и да им је тешко, али албанским писцима је још теже јер гдје год окрену поглед виде велелепне српске светиње које подупиру небо, а тако је отприлике и на Цетињу.

Пјесник Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва Његош, казао је да је ово вече посвећено Стварању које је пренијело садржај Осмих Дана Његошевих. и да се током осам година ове манифестације на неки начин успјело да се оприсутни Његошева актуелност:

Након Цетиња, промоције часописа за културу и књижевност Удружења књижевника Црне Горе ,,Стварање“, броја који је посвећен манифестацији Дани Његошеви 2018, биће одржане у Пљевљима, Херцег Новом и Беранама