Stvaranje

Promovisan časopis “Stvaranje“: Njegoš oživotvorava nas i buduća pokoljenja

Ime: 10.03. 2019-PROMOCIJA STVARANJA-CETINJE; Opis: Promovisan časopis "Stvaranje“ Tip: audio/mpeg

U Njegoševoj svečanoj sali na Cetinju večeras je promovisan broj časopisa za kulturu i književnost Udruženja književnika Crne Gore ,,Stvaranje“ koji je posvećen prošlogodišnjoj trodnevnoj manifestaciji Osmi Dani Njegoševi, 2018.

Sabrane je blagoslovio Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije koji je kazao da se ovo veče, posvećeno Njegošu, održava u Njegoševoj sali u kojoj će biti naslikana slika tri anđela: Anđela, Svetog Petra Prvog i Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

Vladika je učesnicima promocije govorio o djelu Žarka Vidovića, malo poznatog, ali po njegovom mišljenju, najznačajnijeg Njegošologa našeg vremena, koji se upokojio 2016. godine. Sa blagoslovom Njegove svetosti Patrijarha Irineja u Beogradu septembra 2017. godine je osnovana Zadužbina Žarka Vidovića. Do sada je štampana samo jedna njegova knjiga o Njegošu, ali Zadužbina sada izdaje sveukupna dijela ovog našeg najvećeg istoričara civilizacije i filosofa bogoslovlja:

O ,,Stvaranju“ – Dani Njegoševi, čiji sadržaj obuhvata program trodnevne manifestacije, govorili su organizatori, književnici: Novica Đurić, Budimir Dubak, Radomir Uljarević, Radojica Radović, Milutin Mićović i urednica časopisa, pjesnikinja Milica Bakrač.

Bakrač je podsjetila da su Osmi Dani Njegoševi održani novembra prošle godine kao međunarodna i danas jedna od najznačajnijih književnih manifestacija kod nas i u regionu.

Predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, Novica Đurić je kazao da je posebno radostan što je u prilici da govori o najnovijem broju časopisa Stvaranje koji se vratio u život zahvaljujući Visokopreosvećenom Mitropolitu bez koga  bi ovo Udruženje bilo u teškoj, skoro nezamislivoj situaciji zbog odnosa nenarodnog režima prema piscima koji se kazuju i govore srpskim jezikom i pišu ćiriličnim pismom.

O problemima u radu Udruženja književnika Crne Gore govorio je i Budimir Dubak koji je kazao da je najgora faza časopisa Stvaranje bila kada je prestao da izlazi:

Radomir Uljarević je govorio svoje pjesme, kao i pjesme Milana Mihajlovića iz Kosovske Mitrovice „Majci od slova“ u čijem podnaslovu stoji „Trgu od ćirilice u Herceg Novom“ i Miroslava Demaka  „Mart“.

Ispred cetinjske novoosnovane Književne opštine, prisutne je pozdravio Radojica Radović. Govoreći o srpskim piscima na Cetinju, on je kazao da oni žive otprilike isto kao i srpski pisci na Kosovu. Istakao je da srpski pisci na KiM žive u surovom okruženju i da im je teško, ali albanskim piscima je još teže jer gdje god okrenu pogled vide velelepne srpske svetinje koje podupiru nebo, a tako je otprilike i na Cetinju.

Pjesnik Milutin Mićović, predsjednik Književnog društva Njegoš, kazao je da je ovo veče posvećeno Stvaranju koje je prenijelo sadržaj Osmih Dana Njegoševih. i da se tokom osam godina ove manifestacije na neki način uspjelo da se oprisutni Njegoševa aktuelnost:

Nakon Cetinja, promocije časopisa za kulturu i književnost Udruženja književnika Crne Gore ,,Stvaranje“, broja koji je posvećen manifestaciji Dani Njegoševi 2018, biće održane u Pljevljima, Herceg Novom i Beranama