Otac Slobodan Jokic

Promovisana knjiga „Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19. vijeku“

Knjiga „Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19. vijeku“ autora protojereja Slobodana Jokića, predstavljena je, u nedjelju 5. novembra 2017, u Parohijskom domu u Nikšiću.

Knjiga je, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, izašla kao zajedničko izdanje „Svetigore“, Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i „Sveviđa“.

Višegodišnji starješina Saborne crkve u Nikšiću, od 2010. na dužnosti arhijerejskog namjesnika nikšićkog, protojerej Slobodan Jokić magistrirao je na Bogoslovskom fakultetu u Foči, prošle godine. Rad na temu Svetotajinski i liturgijski život Pravoslavne crkve u Crnoj Gori u periodu 18. i 19. vijeka je poslužio kao osnova za nastanak novoobjavljenog djela.

Preosvećeni Episkop Joanikije smatra da je štampanje ove knjige izuzetno značajan događaj, jer nas ona uvodi u Crkvu, osvjetljava korjene na kojima smo nasađeni i pomaže nam da razumijemo prošlost, da ono što je vrijedno sačuvamo i unapredimo, ocijenio je Vladika.

Doc. dr protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, koji je bio mentor pri izradi Jokićeve magistarske master teze, smatra da ova knjiga predstavlja sintezu istorijskih okolnosti i crkveno-bogoslužbenog življenja našeg naroda u sveukupnoj Pravoslavnoj Crkvi, konkretno u Mitropoliji crnogorskoj u 18. i 19. vijeku.

U ime Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, saizdavača promovisane knjige, obratila se prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik. Ona je zapazila da je ovo djelo bogato veoma zanimljivom i novom građom o jednom nerasvijetljenom vremenu crkvenog života o kojem se često proizvoljno i stihijski govorilo.

Otac Slobodan Jokić je napisao divnu knjigu, sistematičnu, čitku, preglednu, naučnu, poučnu, napisao je crkveno-istorijsku, životnu čitanku, čiji, naročito, prvi dio bi, po mišljenju prof. Radinka Krulanovića, morao biti obavezna literatura za sve koji smatraju da pripadaju ovom narodu i njegovom duhu.

Na kraju večeri, kojoj je, kao rijetko kada prisustvovala brojna publika za koju nije bilo dovoljno mjesta u sali Parohijskog doma, obratio se i autor, protojerej Slobodan Jokić. On je zahvalio izdavačima: Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori, „Svetigori“ i „Sveviđu“, potom, učesnicima u promociji, naročito Vladici Joanikiju, koji je dao blagoslov za štampanje knjige, o. Nenadu Tupeši na korisnim sugestijama, predusretljivosti i srdačnosti, te profesorici Jelici Stojanović, koja je sa doc. dr Dragom Perovićem najzaslužnija što je ova knjiga otišla u štampu. Zahvalnost je izrazio i upravama manastira Ostroga, uredniku izdanja i svima koji su se potrudili da knjiga ugleda svjetlost dana.

Veče, koje je organizovala Eparhija budimljansko-nikšićka i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, upotpunio je hor Prepodobne mati Angeline, a program je vodio Marko Kovačević.

 

Ostrog Tv Studio