Momisici

Proslava 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika: Liturgiju služili Mitropoliti Amfilohije i mihalovsko-košicki Georgije

Ime: 24.03.2018 MOMISICI LITURGIJA; Opis: Proslava 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom koju su u crkvi Svetog Georgija i Svetih 42 momišićka mučenika služili Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Mitropolit mihalovsko-košicki Crkve čeških i slovačkih zemalja g. Georgije, danas je u podgoričkom naselju Momišići proslavljena 330. godišnjica stradanja Momišićkih mučenika.

Arhijerejima je sasluživalo mnogobrojno sveštenstvo, a odgovarali su članovi podgoričkog Crkvenog hora „Sveti apostol Marko“, pod rukovodstvom Jelene Radović.

Mitropolit Amfilohije je u čin čteca rukoproizveo Nikolu Popovića.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Georgije je kazao da danas ne proslavljamo žrtve nego našu braću koja su posvjedočila svoju vjeru.

„I svi vi koji ste danas ovdje ste plod njihove žrtve. Jer, da oni nijesu postradali za svoju vjeru, bi li ovo naselje danas bilo hrišćansko, da li bi vaši preci, koji su gledali njihovo stradanje, ostali u hrišćanskoj pravoslavnoj vjeri, samo Bog zna“, kazao je on.

Dodao je da se po njihovim molitvama danas ovdje sabiraju djeca.

„I vi djeca Božija svakog uzrasta se sakupljate. Oni su, Sveti mučenici momišićki, istinski viteški duh pravoslavne srpske Crne Gore. Jer, u njihovom viteštvu stanuje najdragocjenija vrijednost – moralna, etička, kulturna svakog Crnogorca. Oni su vaš simbol“, poručio je Mitropolit Georgije.

Nakon svetog pričešća arhijereji su blagosiljali slavski kolač.

Kum slave Radoš Zuković je kumstvo za narednu godinu predao Balši Popoviću.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je mnogo značajno današnje liturgijsko sabranje, i da mu posebnost daje prisustvo Mitropolita Georgija i kirilometodijevske Crkve čeških i slovačkih zemalja.

„Ovo što se ovdje dogodilo prije 330 godina, ovaj zločin bogoubilački i bratoubilački, on se, nažalost nastavlja i u ovo naše vrijeme, a obraz naš, obraz Crne Gore osvjetlala su djeca, – a ko bi drugi, ako ne djeca – u Danilovgradu. Zabranili su im da se sjećaju NATO bombardovanja koje je počelo na današnji dan, ali su djeca izašla u bijelim majicama, pa su policajce koji su ih gonili bombardovali avionima od papira, simvolišući time onaj zločin koji je počeo na današnji dan 1999. godine“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je da su taj zločin nastavili šiptarski teroristi, koji su sramota časnog albanskog naroda.

„A evo, ova djeca osvjetljavaju obraz i Evrope i Amerike, obraz Crne Gore ovoga jutra u Danilovgradu. Neka bi Bog dao pokajanja nosiocima NATO pakta iz Evrope i Amerike, jer jedino pokajanje može opravdati i njih i sve nas, opravdati njihov zločin započet 24. marta 1999. godine““, kazao je Vladika.

Rekao je da je taj zločin nastavak šestvjekovnog zločina na Kosovu i Metohiji.

„I onoga zločina koji se dogodio ovdje prije 330 godina. To je isti demonski, bogoubičaki i bratoubilački duh koji je ovdje spalio dvojicu sveštenika i četrdesetoro djece“, podvukao je Vladika Amfilohije.

Kazao je da je taj satanski duh nastavio danas da bombarduje Siriju i Ukrajinu, sveti grad Kijev.

„NATo je stid i sram Evrope i Amerike i stid i sram crnogorske vlasti koja je prihvatila da te zločince primi za svoje pokrovitelje, da od njih traži bezbjednost. Neka se ugledaju na djecu u Danilovgradu, koja nastavljaju djelo ove djece koja su ovdje spaljena. Ta djeca su spas i Evrope i Amerike i naš spas i obraz“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Potom je priređena bogata slavska trpeza hrišćanske ljubavi za sve učesnike današnjeg slavlja, uz  praznični program u kojem su učestvovali polaznici škola vjeronauke iz raznih krajeva Crne Gore.

Rajo Vojinović