Призрен

Прослављена слава призренске црква Свете Недјеље

Име: 20. 07. 2020Slava priyrenske crkve Svete Nedelje Otac Isidor; Опис: Прослављена слава призренске црква Свете Недјеље Тип: audio/mpeg

Литургијски молитвено у Призрену је 20. јула 2020. године прослављена храмовска слава цркве Свете великомученице Недјеље, задужбине Краљевића Марка.

Свету литургију у овој Светињи чија градња датира из 1371. године служили су архимандрит Михаило игуман манастира Светих архангела у Призрену, јеромонах Исидор (Јагодић) замјеник ректора Призренске Богословије и призренски парох свештеник Јован Радић професор Богословије Светих Кирила и Методија.

Благосиљајући сабране на прослави храмовске славе древне призренске цркве Свете недјеље отац Исидор је казао да су својим страдањем Свети мученици свједочили да је Господ Бог наш живи Бог, да у њему нема мртвих и да се страдањем за Њега наслеђује живот вјечни.

На примјерима Светитеља видимо испуњење јеванђелских ријечи да нема веће љубави до ако неко положи живот свој за ближње своје, односно за Господа. У највећим мукама Светитељи су посвједочили да њихови мучитељи немају власт над њима и да власт нас сваким човјеком и цијелом овом васељеном има само Онај који је све створио и који нас води у заједницу са живим Богом у Царству Његовом. Посвједочивши својим животом и љубављу Господа Света мученица Недјеља је постала примјер православним хришћанима а посебно нама у Призрену. Кад год нам се учини да су тјескобе које нас сналазе превелике за наша плећа, сјетимо се да нам Господ даје само онолико колико можемо понијети и Сам носећи наше трудове. Знајмо да наша бремена, у овом Светом граду Призрену, граду мученику, заједно са нама носе и Свети великомученик Георгије и Света мученица Недјеља. Зато увијек, и онда када је најтеже, имајмо на уму да су уз нас наши помоћници, и то не било који него Сам Господ наш, Свети великомученик Георгије и Света Недјељу, који нас воде тамо гдје нема бола гдје је радост и живот у заједници са Богом. Угледајући се на Свету Недјељу и друге светитеље, трудимо се, својом вјерношћу Господу, да и ми сами посвједочимо Господа“- казао је јеромонах Исидор Јагодић на литургијском сабрању у славу храмовске славе призренске цркве Свете Недјеље.

С. Грдинић/ О. Радић