Prizren

Proslavljena slava prizrenske crkva Svete Nedjelje

Ime: 20. 07. 2020Slava priyrenske crkve Svete Nedelje Otac Isidor; Opis: Proslavljena slava prizrenske crkva Svete Nedjelje Tip: audio/mpeg

Liturgijski molitveno u Prizrenu je 20. jula 2020. godine proslavljena hramovska slava crkve Svete velikomučenice Nedjelje, zadužbine Kraljevića Marka.

Svetu liturgiju u ovoj Svetinji čija gradnja datira iz 1371. godine služili su arhimandrit Mihailo iguman manastira Svetih arhangela u Prizrenu, jeromonah Isidor (Jagodić) zamjenik rektora Prizrenske Bogoslovije i prizrenski paroh sveštenik Jovan Radić profesor Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija.

Blagosiljajući sabrane na proslavi hramovske slave drevne prizrenske crkve Svete nedjelje otac Isidor je kazao da su svojim stradanjem Sveti mučenici svjedočili da je Gospod Bog naš živi Bog, da u njemu nema mrtvih i da se stradanjem za Njega nasleđuje život vječni.

Na primjerima Svetitelja vidimo ispunjenje jevanđelskih riječi da nema veće ljubavi do ako neko položi život svoj za bližnje svoje, odnosno za Gospoda. U najvećim mukama Svetitelji su posvjedočili da njihovi mučitelji nemaju vlast nad njima i da vlast nas svakim čovjekom i cijelom ovom vaseljenom ima samo Onaj koji je sve stvorio i koji nas vodi u zajednicu sa živim Bogom u Carstvu Njegovom. Posvjedočivši svojim životom i ljubavlju Gospoda Sveta mučenica Nedjelja je postala primjer pravoslavnim hrišćanima a posebno nama u Prizrenu. Kad god nam se učini da su tjeskobe koje nas snalaze prevelike za naša pleća, sjetimo se da nam Gospod daje samo onoliko koliko možemo ponijeti i Sam noseći naše trudove. Znajmo da naša bremena, u ovom Svetom gradu Prizrenu, gradu mučeniku, zajedno sa nama nose i Sveti velikomučenik Georgije i Sveta mučenica Nedjelja. Zato uvijek, i onda kada je najteže, imajmo na umu da su uz nas naši pomoćnici, i to ne bilo koji nego Sam Gospod naš, Sveti velikomučenik Georgije i Sveta Nedjelju, koji nas vode tamo gdje nema bola gdje je radost i život u zajednici sa Bogom. Ugledajući se na Svetu Nedjelju i druge svetitelje, trudimo se, svojom vjernošću Gospodu, da i mi sami posvjedočimo Gospoda“- kazao je jeromonah Isidor Jagodić na liturgijskom sabranju u slavu hramovske slave prizrenske crkve Svete Nedjelje.

S. Grdinić/ O. Radić