Protojerej Predrag Scepanovic

Prota Predrag Šćepanović: Majka Božija nas svojim primjerom poziva na pristojnost u ovim vremenima u kojima smo izgubili stid

Ime: 21.09.2021 Besjeda Otac Predrag Scepanovic; Opis: Majka Božija nas svojim primjerom poziva na pristojnost u ovim vremenima u kojima smo izgubili stid Tip: audio/mpeg

Na praznik kada naša Sveta crkva proslavlja praznik Roždestva Presvete Bogorodice odslužena je Sveta liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

 

Svetom službom Božijom načalstvovao je protojerej Igor Balaban, a sasluživalo je sveštenstvo Sabornog hrama: protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, kao i protojereji Predrag Šćepanović i Branko Vujačić.

Sabranom vjernom narodu, nadahnutim i bodrim prazničnim pastirskim slovom, obratio se protojerej Predrag Šćepanović, koji se osvrnuo na samu suštinu praznika, ukazujući na vrlinski život Presvete Bogorodice:

,,Danas proslavljamo rađanje One koja je najveća od roda ljudskog, nova Eva, Presveta Bogorodica koja je obnovila ono što je prva žena bivajući prevarena od zmije pogazila i izgubila, slavimo Onu koja je ono prokletstvo pakla koje je čovječijem rodu prijetilo poništila donijevši raj svima koji je ljube.

Ona je rodila Spasitelja svijeta. Ona je Carica nebeska, carica tišine. Tišina je stanje anđeoskog svijeta i budućeg vijeka u kojem će živjeti oni koji Nju i Njenog Sina ljube”, besjedio je prota Predrag.

U daljem obraćanju on je podsjetio na riječi velikog Božijeg ugodnika, prepodobnog Justina Ćelijskog:

,,Sveti Justin Ćelijski je rekao da je svaki ljudski jezik mucav da iskaže veličinu Presvete Bogorodice. Ona je postala smjestilište nesmjestivoga Boga. Kad bi Presvetu Bogorodicu uporedili sa suncem koje nas obasjava i grije malo bi rekli o Njoj koja nas je svojom utrobom profila sa Bogom.

Sveti Justin Ćelijski takođe kazuje da bi ljudi postali đavoli da nije bilo Presvete Bogorodice. Ona je provaliju između Neba i Zemlje i Boga i palog Čovjeka premostila svojom ljubavlju, smirenošću, krotošću”, naglasio je prota Predrag.

On je u drugom dijelu pastirskog slova podsjetio i na riječi Fjodora Mihajloviča Dostojevskog ,,Ljepota će spasiti svijet”, povlačeći paralelu sa primjerom Presvete Bogorodice koja je ljepotom svoje duše ovjenčanom vrlinama upravo sudjelovala najdirektnije u domostroju spasenja:

,,Treba da se smirimo, da se ugledamo na Presvetu Bogorodicu. Tada bi vidjeli da je njen lik, tada se od te miline i topline njenog lika može svaka duša istopiti. To je istinska ljepota. To je ona ljepota o kojoj je toliko pisao i govorio prorok pravoslavnog realizma, Fjodor Mihajlovič Dostojevski:”.

Naposlijetku, on je ukazao na specifičnost vremena u kojem živimo, a koje je po njegovim riječima u deficitu stida i odmjerenosti, naglasivši na lik i djelo Presvete Bogorodice koja nas opominje svoji primjerom:

,,Majka Božija nas opominje svojim likom, svojim primjerom. Poziva nas na pristojnost, odmjerenost u ovim teškim vremenima u kojima smo izgubili stid.

Sveti vladika Nikolaj Žički je govorio: ,,Kad nestane stida, nestaće i svijeta”. Ako smo hrišćani, braćo i sestre, onda treba da smo pristojni. Ljepota ženskog i muškog lika nije spolja, nije u tjelesnoj golotinji, već je sadržana u unutarnjem liku srca”. poručio je protojerej Predrag Šćepanović.

Tekst, video&foto: Boris Musić