A1 Emisija

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić: Uskoro će biti eliminisane sve sporne i diskriminatorne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Gostujući na TV A1 u okviru emisije Klub A, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić govorio je o odnosima Crve i države kroz istoriju. Osvrnuo se na važnost regulisanja odnosa između Sprske Pravoslavne Crkve i današnje države Crne Gore. Istakao je da taj odnos treba urediti u skladu sa svim domaćim i međunarodnim pravnim propisima, što nije bio slučaj u pripremi i donošenju bezakonog Zakona koji je izazavo veliku uznemirenost kod ljudi. Izrazio je očekivanja da će uskoro biti eliminisane sve sporne, diskriminatorne odredbe važećeg Zakona.

U emisiji je bilo riječi i o novoj knjizi oca Velibora Džomića ”Srpska Crkva i moderna državnost“.

Podsjećamo da je u izdanju ”Instituta za srpsku kulturu” iz Nikšića objavljena monografija ”Srpska Crkva i moderna državnost“ protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića. Recenzenti knjige su univerzitetski profesor dr Savo Marković, pravni istoričar, i naučni savetnik dr Nedeljko Radosavljević, istoričar iz Istorijskog instituta iz Beograda. Monografija je posvećena 800. godišnjici autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve (1219-2019.) i 800. godišnjici od osnivanja Episkopije Zetske (1220-2020).

U nastavku cijela emisija.