Romilo Knezevic5

Monah dr Romilo Knežević

Razgovor sa ocem Romilom Hilandarcem: Nije umjetnik posebna vrsta čovjeka – svaki čovjek je posebna vrsta umjetnika

Ime: 10 05 2018 razgovor otac romilo; Opis: Razgovor sa ocem Romilom Hilandarcem Tip: audio/mpeg

“Treba najzad priznati da je ljudska sloboda nespojiva sa teističkom svemoći. “ rekao je između ostalog o. Romilo u sklopu intervjua koji je nedavno objavljen na poratalu Teologija.net. Šta podrazumijevate pod tom mišlju koja može zvučati i sablažnjujuće s obzirom na to da je jedna od prvih asocijacija vjernika na Boga – svemoć možete čuti u razgovoru koji smo vodili sa ovim hilandarskim monahom i oksfordskim doktorom.

 

Dr Romilo Knežević rođenje u Šapcu 1963. godine. Diplomirao je 1987. godine na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nakon prekinutih postdiplomskih studija,  živeo je jedno vreme u Londonu, a potom, vrativši se u Beograd, radio kao novinar u Politici.

Autor je, u saradnji sa Vojislavom Tufegdžićem, kultnog filma “Vidimo se u čitulji”, kao i knjige “Kriminal koji je izmenio Srbiju” (1995).

U manastir Studenica odlazi 1998. godine, odakle prelazi u Hilandar na Svetoj Gori, gde se zamonašuje 2004. godine. Na Filološkom fakultetu 2010. godine brani magistarski rad “Teorija saznanja Marsela Prusta”, koji će preraditi u knjigu “Vreme i saznanje: teološko čitanje Marsela Prusta” (2011). Iste godine kad je odbranio magistarski rad (2010) primljen je na doktorske studije na Univerzitetu u Oksfordu.

Tezu pod naslovom  “Homo Theurgos: sloboda prema Jovanu Zizjulasu i Nikolaju Berđajevu” odbranio je u novembru 2016. godine.

Trenutno je na postdoktorskim studijama na Filozofskom fakultetu Katoličkog univerziteta u Parizu.