Litija Beckovic

Reditelj Danilo Bećković: Litije su odraz iskonske Crne Gore

Što bi rekao jedan naš veliki književnik: Strepnja mi je bila veća od nade. Godinama i decenijama iz Crne Gore nisu dolazile ohrabrujuće vijesti, činilo se da stara, Njegoševska Crna Gora odumire i da je bila na nekom putu sa koga je jako bilo teško vidjeti njen povratak. Međutim, slava Bogu, to se potpuno preokrenulo, dogodilo se pravo čudo i vaskrs Crne Gore. Ispada da su se isplatile godine i decenije molitve našeg Mitropolita Amfilohija, vladike Joanikija i cijelog sveštenstva i veliki je Božiji blagoslov da imamo ova dva čovjeka na čelo pravoslavne Crkve u Crnoj Gori“, kazao je sinoć čuveni reditelj, pisac i scenarista Danilo Bećković, gostujući na Internet litiji Radio Svetigore.

Bećković smatra da su litije, pored toga što su jedna velika manifestacija prave iskonske vjere u Crnoj Gori, takođe odraz zrele demokratske svijesti koja se nije vidjela na Balkanu, a možda i u cijeloj Evropi:

„Cio problem je vještački stvoren. U Crnoj Gori ne postoji problem Crkve. To je problem koji se nameće sa vrha vlasti i korijen tog problema je sam sporni zakon o slobodi vjeroispovesti kome je apsolutno jasno šta mu je glavni cilj.“

Odgovarajuću na pitanje da li je situacija u Crnoj Gori iznjedrila dovoljno materijala za neki scenario ili film o litijama, Danilo Bećković je istakao na kraju razgovora nadanje da će Bog dati da će se to završiti tako brzo da film neće biti ni potreban i da ćemo se toga prisjećati kroz neke vedrije oblike umjetnosti.

Rade Dulović