Akademija

Sa akademije u čast Novomučenika momišićkih: Ordeni za ruskog generala Salujanova i advokata Đurišića

Ime: 28 03 2018 mitropolit amfilohije; Opis: Sa akademije u čast Novomučenika momišićkih Tip: audio/mpeg

U kripti podgoričkog sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog održana je svečana duhovna akademija povodom 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika, čime je završena dvodnevna proslava ovog velikog jubileja.

Na početku programa je prikazan potresan kratkometražni film o ovom stradanju.

Djeca hora i škole vjeronauke pri hramu u Momišićima izvela su praznični program, a onda se starješina hrama Mučenika momišićkih protojerej Nikola Pejović obratio mnogobrojnoj publici riječima da su samo Bogu znani darovi koje nam On daje kroz ove svete mučenike.

„Kroz njih se ispunjava riječ Božja da su oni sijali, a mi žanjemo. I ova akademija, i ova proslava i vaskrsenje ove njihove zajednice plod su upravo tog njihovog sjemena i njihove žrtve. I zato je velika radost svima onima koji su se uključili u ovu proslavu, a bilo ih je stotine“, kazao je otac Nikola.

Posebno je zablagodario Mitropolitu Amfilohiju, kroz čiju smo vjeru, žrtvu i neprekidno stajanje pred licem Gospodnjim saznali za slavu Mučenika momišićkih.

„I u njegovom liku vaskrsla je i njihova žrtva. Na njegov predlog 2012. godine Sveti arhijerejski sabor naše pomjesne Srpske crkve pribrojao ih je liku svetih“, kazo je on.

Takođe se posebno zahvalio ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Bingulcu, kompanijama M-tel, „Bar kod“, „Eurozoks“, „Kips“, svima koji su učestvovali u stvaranju filma o Mučenicima momišićkim, reditelju Davoru Klisiću, organizatoru i producentu Stefanu Miloviću, glumcima Gojku Burzanoviću, Draganu Račiću, Nadi Vukčević, svoj djeci učesnicima proslave i najavio štampanje monografije o istorijatu momišićke svetinje i o ovogodišnjoj proslavi.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije rekao je da se ova proslava, ne slučajno, poklapa sa 24. martom, danom početka NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999. godine.

„Plod toga bombardovanja je novo stradanje naše djece, ništa manje od onoga koje se dogodilo u 17. vijeku. I ako hoćemo iskreno da kažemo, onaj bezbožni, nečovječni zločin prije 330 godina nastavio se, još brutalnije, NATO bombardovanjem Srbije i Crne Gore 1999. godine“, rekao je on.

Dodao je da je to bombardovanje nastavak nacifašističkog nasilja koje je od 1941 – 45. godine zagadilo čitavu Evropu i svijet.